Heeft u al zonnepanelen of bent u van plan ze op uw dak te laten plaatsen? We zetten voor u de leukste weetjes over zonnepanelen op een rijtje, zodat al uw vragen beantwoord worden.


Zonnepanelen zijn niet duur

Veel mensen denken dat zonnepanelen duur zijn, maar dat is gelukkig niet waar. Het is inderdaad even een uitgave om zonnepanelen te laten plaatsen, maar wist u dat u al binnen 7 jaar uw investering terugverdient? Daarna is de stroom van de panelen helemaal gratis. Uiteindelijk helpt u niet alleen het milieu, maar ook uw eigen portemonnee. 


Het is nu ook mogelijk om via Essent zonnepanelen te huren. Dit betekent wél direct de opbrengst van zonnepanelen, maar géén investering vooraf. Huren gaat voor een vast bedrag per maand, en het is ook weer maandelijks op te zeggen. 


Zonnepanelen werken op daglicht

Veel mensen vinden het gek om in een land als Nederland zonnepanelen op het dak te plaatsen. We hebben immers veel bewolkte en regenachtige dagen. Maar wist u dat zonnepanelen niet alleen op zonlicht werken? U leest er alles over in ons artikel over de werking van zonnecellen. Zonnepanelen werken op daglicht, maar dit kan dus ook indirect zonlicht zijn. Zolang er maar licht is, maken de panelen energie aan. Dus ook op bewolkte dagen.


Zonnepanelen zijn duurzaam

Zonnepanelen zijn zeer duurzaam. Ze gaan maar liefst 25 jaar mee, vooral op een frame van kunststof. De omvormer zal ongeveer na 10 jaar moeten worden vervangen. Verder zijn zonnepanelen milieuvriendelijk, omdat de cellen zijn gemaakt van silicium. Silicium wordt uit zand gemaakt en dat is een duurzame bron. Er is immers heel veel zand in de wereld.


Vang meer zon met schuine zonnepanelen

De meeste zon wordt door zonnepanelen gevangen wanneer deze onder een hoek worden gelegd. Dat betekent dat het u op een schuin dak meer zon vangt dan op een plat dak. Heeft u een plat dak, dan worden de zonnepanelen schuin omhoog neergelegd. Wist u dat bij weinig ruimte u het best kiest om de panelen van links naar recht in puntjes te laten plaatsen? Twee panelen samen vormen dan een flauwe punt om zo de zon goed op te vangen. Bovendien passen er zo meer panelen op uw dak.


U bent energieleverancier

Wist u dat wanneer u zonnepanelen op het dak laat plaatsen, u eigenlijk een beetje energieleverancier wordt van ons? U wekt namelijk vaak meer energie op met de zonnepanelen dan dat u zelf gebruikt in huis. Dat wat u niet gebruikt, levert u aan ons. Wij zorgen er dan voor dat andere huishoudens ook groene stroom ontvangen. Maar heeft u een keer minder energie opgewekt, dan krijgt u uiteraard gewoon stroom van ons. Dit wordt verrekend op de factuur en heet salderen.


Energiebron in de ruimte

Wist u dat zonnepanelen ook in de ruimte gebruikt worden? In de ruimtevaart is dit de perfecte manier om energie op te wekken voor bijvoorbeeld The International Space Station. Ook satellieten maken gebruik van de zon. De panelen draaien met de zon mee om zo de meeste energie op te wekken.


Wilt u zonnepanelen? Check uw dak