Het begrip 'duurzaamheid' krijgt een steeds belangrijkere plek in ons leven. Duurzaamheid wordt ook door de overheid volop gestimuleerd, bijvoorbeeld bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen voor uw woning, bedrijf of sportvereniging. Welke subsidieregelingen zijn er in 2018 op zonnepanelen? U leest het hier.


Subsidie zonnepanelen 2018 voor particulieren

Particulieren profiteren optimaal van subsidieregelingen op de op de aanschaf van zonnepanelen, ook in 2018. Ondanks dat er sinds 1 juli 2015 geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer is, zijn er via de overheid diverse regelingen mogelijk.


Energiebespaarlening
Als trotse woningeigenaar sluit u een lening af met een zeer gunstige rente voor de financiering van zonnepanelen. Uiteraard is het belangrijk dat u deze lening gebruikt voor duurzame verbeteringen aan uw woning. Ga hier slim mee om en neem nooit onnodig een lening, maar kies ervoor als het handig voor u is. Het maakt het voor velen al snel mogelijk zonnepanelen te kopen. Let op:

 • Deze lening is er niet alleen voor de huiseigenaar, maar ook voor verenigingen van huiseigenaren die samen in één gebouw wonen. 
 • Bent u van plan om geld te lenen voor de aanschaf van zonnepanelen, kijk dan meteen of andere apparaten ook voor u interessant zijn. Denk hierbij aan een zonneboiler, een warmtepomp of een hr-ketel. Ook voor de zonneboiler of warmtepomp kunt u subsidie krijgen. 

Bekijk de website van het Nationaal Energiebespaarfonds voor meer informatie. Leent u liever niet, bij Essent huurt u ook zonnepanelen.


Btw-teruggave
Zowel op het materiaal als de installatiekosten van zonnepanelen krijgt u de 21% btw terug. Dit vormt voor velen de belangrijkste reden om voor zonnepanelen te gaan. Een heerlijk financieel voordeel, dat zonnepanelen eigenlijk 21% goedkoper maakt. Koopt u uw zonnepanelen bij ons, dan zorgen wij voor het terugvragen van de btw. Zo weet u zeker dat alles lukt en heeft u weer een zorg minder.


Asbest eraf, zonnepanelen erop
Heeft u nog een asbestdak op uw huis of schuur liggen en wilt u deze vervangen voor een dak met zonnepanelen, dan is er nog een subsidie waar u voor in aanmerking komt. Voldoet u aan de voorwaarden dan bedraagt de subsidie € 4,50 per m2. Hou hierbij het volgende in gedachte:

 • Asbestdaken zijn vanaf 1 januari 2024 verboden
 • Minimaal 250 m2 dak
 • Minimaal 5.000 Wattpiek zonnepanelen installeren en plaatsen
 • De naam op de factuur voor verwijdering van asbest en aankoop zonnepanelen is precies hetzelfde als de aanvrager van de subsidie
 • Subsidie is maximaal € 15.000 per aanvraag

Subsidie via de gemeente
Via de lokale gemeente zijn er ook verschillende regelingen mogelijk om voordelig zonnepanelen aan te schaffen. Vaak kan ook daar een financiering worden geregeld tegen een lage rente. Een eenmalige bijdrage in de vorm van een geldbedrag (een subsidie) behoort ook tot de mogelijkheden. Dit verschilt wel per gemeente, maar het is absoluut de moeite waard te bekijken wat uw gemeente aanbiedt.


Subsidies voor bedrijven

Niet alleen particulieren profiteren van subsidies op zonnepanelen. Er zijn diverse zakelijke subsidieregelingen voor zonnepanelen:

 • Milieu-investeringsaftrek
 • Kleinschaligheidsaftrek
 • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
 • Verhoging van de energie-investeringsaftrek

Vergeet dus ook als bedrijf niet dat het aantrekkelijk is zonnepanelen aan te schaffen. Sportverenigingen krijgen zelfs 30% van de kosten terug. 


Bekijk de actuele zonnepanelen subsidies:

De Nederlandse overheid stimuleert maatregelen die gunstig zijn voor onze leefomgeving en gezondheid door het beschikbaar stellen van subsidie. Omdat dit per termijn verschilt, is het slim om de website van uw eigen gemeente en die van de rijksoverheid in de gaten te houden. Daarnaast kunt u via Energiesubsidiewijzer.nl bekijken of er in uw regio subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen (zoals het plaatsen van zonnepanelen) bestaan.

Direct besparen zónder investering en zonder subsidie?

Ja dat is mogelijk. Via Essent huurt u eenvoudig zonder investering en zonder subsidie uw zonnepanelen. Bereken direct uw maandelijkse huurkosten en zie wat de zonnepanelen u opleveren.

Wilt u zonnepanelen? Check uw dak