Er zijn momenten dat u met uw zonnepanelen meer energie opwekt dan verbruikt. De verbruikte energie mag u aan het einde van het jaar wegstrepen tegen de geleverde energie. Dit heet salderen. Maar hoe werkt deze salderingsregeling nu precies?


Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Op zonnige dagen leveren uw zonnepanelen meer energie op dan u op dat moment zelf nodig hebt. Die energie stroomt dan terug naar het elektriciteitsnet. Uw energiemeter loopt dan terug, of uw slimme meter registreert teruglevering. Omdat u als het ware stroom 'verkoopt', zou u eigenlijk aan uw energieleverancier een rekening moeten sturen. Dat vindt natuurlijk niemand handig. Daarom werkt het anders. De hoeveelheid stroom die u teruglevert, wordt met de aan u geleverde stroom verrekend op uw jaarrekening. Dit heet 'salderen'.


Een voorbeeldje: stel dat uw zonnepanelen in één jaar 1.250 kWh produceren. Hiervan gebruikt u 1.000 kWh zelf, en levert u 250 kWh terug. Voor al uw elektrische apparaten samen hebt u 3.500 kWh nodig. U koopt 2.500 kWh (3.500 - 1.000) en op uw jaarrekening betaalt u voor maar 2.250 kWh (2.500 - 250).


Salderen gebeurt automatisch. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen, maar dat is niet moeilijk. Het belangrijkste is dat u bij ons en uw netbeheerder bent aangemeld. Gelukkig is dat snel geregeld.


Energie terugleveren aanmelden bij uw netbeheerder

Voor een correcte facturering van stroom die u gaat salderen, is het belangrijk dat u aan uw netbeheerder doorgeeft dat u zonnepanelen op uw dak hebt geplaatst. Uw netbeheerder kan dan controleren of uw energiemeter geschikt is voor de registratie van de teruggeleverde energie. Uw energiemeter moet twee dingen afzonderlijk van elkaar kunnen meten: de stroom die u geleverd krijgt van uw energieleverancier, en de stroom die u teruglevert.


Dit is hoe u meldt dat u zelf stroom gaat opwekken:

  • Meld bij ons dat u zonnepanelen hebt. Door uw zonnepanelen gaat u minder energie kopen. Wij kunnen daarop voorstellen uw termijnbedrag te verlagen.
  • Registreer uw zonnepanelen bij uw netwerkbeheerder. Anders loopt u uw terugleververgoeding mis. Bovendien wil de netwerkbeheerder graag vooraf weten hoeveel energie alle huishoudens samen ongeveer gaan terugleveren. Dat maakt het beheer van het netwerk eenvoudiger.
  • Doe dit binnen vier weken nadat u de zonnepanelen bent gaan gebruiken. Hebt u heel veel of heel grote zonnepanelen (met een aansluitwaarde van 3x16 ampère of meer)? Dan moet u de installatie zelfs al registreren voordat u ze gaat gebruiken. Dat is belangrijk om in de gaten te houden.

Meer informatie over teruglevering en over het aanmelden van uw zonnestroomsysteem bij uw netbeheerder vindt u op energieterugleveren.nl.


De toekomst van de salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling verdwijnt gelukkig niet heel snel. De huidige salderingsregeling blijft in elk geval tot 2023 bestaan, zo maakte minister Kamp in juli 2017 bekend. Minister Kamp pleit wel voor een aanpassing van de salderingsregeling, omdat de regeling relatief duur is per bespaarde kWh en het de ontwikkeling van een efficiënt energiesysteem tegenhoudt. Daartoe heeft minister Kamp twee keuzes voorgesteld: de saldering wordt ingeruild voor ofwel een subsidie over de teruggeleverde elektriciteit, of er wordt een investeringssubsidie gegeven bij de aankoop van zonnepanelen. Deze keuze laat minister Kamp over aan een volgend kabinet.


Waarom gaat de salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnen?

De salderingsregeling was bedoeld om zonnepanelen aantrekkelijk te maken voor particulieren. Het scheelt enorm op uw energierekening. Nu steeds meer mensen zonnepanelen hebben, moet er iets veranderen. Het elektricteitsnet is er niet op berekend dat alle zonnepaneelbezitters op zonnige dagen veel stroom terugleveren of 'parkeren' op het net. In plaats daarvan gaan we manieren bedenken om de energie thuis te bewaren.


Blijven zonnepanelen wel een interessante investering?

Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling afgeschaft wordt. Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper. De verwachting is dat die trend zich zal blijven doorzetten. Bovendien zijn er een aantal andere ontwikkelingen die zonnepanelen ook bij een versoberde salderingsregeling interessant maken. Bijvoorbeeld de thuisaccu of de accu van een elektrische auto, waarmee u opgeslagen energie later weer gebruikt. Dus het blijft wel interessant om zonnepanelen aan te kopen en zonne-energie op te wekken, met of zonder salderingsregeling.


Nog geen zonnepanelen maar wel interesse?

Doe dan snel de zonnepanelencheck en kijk wat zonnepanelen voor u betekenen.