De salderingsregel zonnepanelen
voor en na 2021

In de zomer brengen zonnepanelen vaak meer energie op dan je verbruikt. Dat is geen probleem. Aan het eind van het jaar mag je namelijk de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Het zogenoemde salderen. Maar hoe werkt deze salderingsregeling nu precies? Wat gebeurt er als je meer energie opwekt dan je zelf gebruikt? En, blijft deze regeling bestaan?

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken energie op. Deze energie lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Omdat je stroom 'verkoopt' aan je energieleverancier, moet je eigenlijk een rekening sturen. Dat is natuurlijk niet handig. Daarom werkt het anders.
Op de jaarrekening verrekenen we de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250).
Zo werkt de salderingsregeling

Aanmelden zonnepanelen voor salderen

Heb je zonnepanelen gekocht? Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terugleveren en hoeveel.

Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. De meter moet namelijk de stroom die je krijgt én zelf opwekt van elkaar kunnen onderscheiden. Je krijgt een mail van de netbeheerder of de meter wel of niet geschikt is.

Op de jaarrekening zorgt de energieleverancier voor de verrekening. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen, maar dat is vaak niet zo spannend. Goed om nog even op te letten:

  • Heb je veel of grote zonnepanelen met een aansluitwaarde van 3x16 ampère of meer? Dan moet je de installatie registreren voordat je ze gaat gebruiken.
  • Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen? Vraag dan even na of de installateur of de aannemer de zonnepanelen al heeft aangemeld.
  • Wil je zonnepanelen van een ander perceel aan je meter koppelen? Dat kan niet, de installateur sluit de zonnepanelen altijd aan op de meter die erbij hoort. Je kunt natuurlijk wel zonnepanelen op de schuur in je tuin leggen en aansluiten.

Leveren de zonnepanelen meer energie dan je verbruikt?

Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je een vergoeding voor elke kWh die je 'teveel' opwekt. Deze vergoeding is exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Zonnepanelen leveren bijvoorbeeld in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 1.000 kWh. Je levert dan 250 kWh terug, daarvoor krijg je een vergoeding.

We raden aan om het aantal zonnepanelen te plaatsen die je nodig hebt voor je eigen stroomverbruik. Met de terugleververgoeding haal je de kosten voor de extra zonnepanelen er niet uit. Bekijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Energie opslaan in een accu

Het is mogelijk om de energie van de zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu. Deze accu gebruikt moderne Lithium-Ion-batterijen. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnemaanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. De kosten van een thuisaccu zijn nu nog best hoog, namelijk tussen de 3.000 en 9.000 euro. Lees meer over de thuisaccu.

Is overstappen wel handig met salderen?

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan gaat het salderen zoals gewoonlijk: eerst verrekenen we de energie die je hebt verbruikt met de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt. Je krijgt de rekening voor het aantal kWh dat dan nog overblijft. Bij een nieuwe energieleverancier begin je weer met zelf energie opwekken, en dat wordt weer op het einde van het jaar verrekend. Hierdoor heeft overstappen voor jou geen voor- of nadeel.

Blijft de salderingsregeling bestaan?

De huidige salderingsregeling blijft bestaan tot ten minste 1 januari 2021. Minister Wiebes werkt momenteel aan een nieuwe regeling. Het is zijn streven aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 te komen met een voorstel. Dit meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het doel van minister Wiebes is om per 1 januari 2021 te starten met de nieuwe regeling. Dit staat echter nog niet vast. 

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft. Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper. Daarnaast is het nu mogelijk om zonnepanelen te huren. Ook zijn er ontwikkelingen waardoor zonnepanelen interessant blijven. Bijvoorbeeld steeds betere thuisaccu´s of de accu van een elektrische auto, waarmee je opgeslagen energie later weer gebruikt.

Wilt u zonnepanelen? Check uw dak