Zonnepanelen folie: oprolbare zonnecellen

Naast gewone zonnepanelen bestaat er ook zonnepanelen folie. Zonnepanelen folie is een flexibel materiaal bedekt met zonnecellen, licht van gewicht, meestal zelfs oprolbaar en daardoor gemakkelijk mee te nemen en geschikt voor mobiele toepassingen waar elektriciteit op enig moment gewenst is. Vanwege het lichte gewicht is het belangrijk om zonnepanelen folie goed aan de ondergrond te bevestigen. Wegwaaien van het zonnepanelen folie is een reëel risico. Zonnepanelen folie wordt daarom ook geleverd met een plaklaag of mogelijkheid om het folie vast te klikken of ritsen. Op dit moment is zonnepanelen folie nog niet volledig uitontwikkeld en wordt het nog maar nauwelijks toegepast in de praktijk. De ontwikkelingen gaan echter snel, waardoor zonnepanelen folie in de nabije toekomst een goed alternatief voor normale zonnepanelen kan worden.


Voordelen van zonnepanelen folie

Doordat zonnepanelen folie flexibel en oprolbaar is, kan het goed gebruikt worden op ondergronden die niet recht zijn. In combinatie met het lichte gewicht is zonnepanelen folie uitermate geschikt voor toepassing op bijvoorbeeld een zeilboot, caravan, camper of zweefvliegtuig. Ook zijn de meeste soorten zonnepanelen folie beloopbaar, zodat u optimaal gebruikmaakt van de beschikbare ruimte, bijvoorbeeld op het dek van een zeilboot. Vanwege het lichte gewicht is zonnepanelen folie gemakkelijk verplaatsbaar en gemakkelijk mee te nemen en opnieuw uit te rollen op het moment dat elektriciteit gewenst is, bijvoorbeeld voor het opladen van een laptop, telefoon of ander apparaat.


Praktische toepassingen van zonnepanelen folie

Zonnepanelen folie wordt tegenwoordig al regelmatig verwerkt in rugtassen, maar ook zonneschermen en gevels worden van zonnepanelen folie voorzien. Zonnepanelen folie wordt meestal niet gebruikt voor het bedekken van daken, maar mogelijk komt daar in de toekomst verandering in, zodra zonnepanelen folie goedkoper wordt. De productie van zonnepanelen folie is namelijk minder lastig dan de productie van reguliere zonnepanelen en verbruikt ook aanzienlijk minder grondstoffen, doordat er geen glas en een aluminium frame nodig is. De prijs ligt nog wel hoger dan reguliere zonnepanelen, vanwege de kleinere productieschaal.


Productie van zonnepanelen folie

De werking van zonnepanelen folie of oprolbare zonnepanelen is vergelijkbaar met die van de traditionele zonnepanelen die op daken geplaatst worden. Het verschil is vooral te zien bij de productie van zonnepanelen folie. Ten eerste valt op dat er geen glas gebruikt wordt tijdens de productie. Zonnepanelen folie start als een rol aluminiumfolie, waar door middel van een pers een aantal verschillende lagen van lichtdoorlatend folie op worden gedrukt. Hierna volgt een laag met silicium, de basis voor de werking van zonnecellen. Wanneer alle laagjes erop zitten, komt er een dun laagje kunststof overheen, waardoor het zonnepanelen folie zeer sterk en zelfs beloopbaar wordt. Het productieproces van zonnepanelen folie is milieuvriendelijker dan de productie van traditionele zware zonnepanelen. Er worden geen zware metalen gebruikt en het energieverbruik ligt aanzienlijk lager.


Zonnepanelen folie of traditionele zonnepanelen kiezen?

Als u zelf graag zonnepanelen op uw dak wilt plaatsen, dan zijn traditionele zonnepanelen op dit moment nog een betere keuze. De efficiëntie ligt hoger en de kosten zijn lager. Heeft u onderweg of op vakantie zonne-energie nodig, dan is zonnepanelen folie een goede oplossing vanwege het lichte gewicht. Eventueel zijn flexibele zonnepanelen een goedkopere oplossing. Het kan bovendien tegen een stootje, is buigbaar en kan over gebogen oppervlakken geplaatst worden.