De terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering in uw huishouden. U wekt op een natuurlijke manier energie op en u draagt daardoor ook bij aan een beter milieu. Na verloop van tijd verdient deze investering zichzelf terug en scheelt het gebruik van de zonnepanelen flink in de portemonnee. Alles over de zogeheten terugverdientijd vindt u in dit artikel.


Wat is de terugverdientijd precies?

Dankzij de zonnepanelen op uw dak of in uw tuin worden huishoudelijk apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en stofzuiger van uw eigen opgewekte stroom voorzien. Om daar gebruik van te maken is een investering in de zonnepanelen noodzakelijk. Afhankelijk van een aantal factoren, denk hierbij bijvoorbeeld aan zonuren en de ligging van het dak, heeft u na verloop van tijd zoveel stroom opgewekt dat de panelen zichzelf hebben terugverdiend. Dat heet de terugverdientijd.


Welke factoren zijn van invloed op de terugverdientijd?

De terugverdientijd is niet bij iedereen hetzelfde. Dat komt doordat er verschillende zaken invloed op hebben. Een aantal elementen die uw terugverdientijd beïnvloeden, hebben te maken met de aanschaf en alles wat daarbij komt kijken:


De terugverdientijd is ook afhankelijk van dingen die met de plaatsing van de zonnepanelen op uw woning te maken hebben:Als laatste zijn de eigenschappen van de installatie van belang. De belangrijkste gegevens daarvan zijn:Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Het is dus wel duidelijk dat de terugverdientijd van zonnepanelen niet voor iedereen gelijk is. De gemiddelde terugverdientijd komt uit op 7,5 jaar. Vergeet niet dat er bij een groot aantal gemeentes een subsidie bestaat voor gebruikers van zonnepanelen en dat u de btw over de producten terugkrijgt. Een simpele berekening bij de aanschaf van de panelen kan al duidelijk maken wat u mag verwachten. Maak daar dus gebruik van.