Legplan zonnepanelen op een schuin dak

Bent u geïnteresseerd in zonne-energie? Dan is het goed om te weten dat het rendement van uw zonnepanelen afhankelijk is van een goed legplan. De manier waarop de panelen zijn aangelegd, is namelijk van grote invloed op de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen opwekken. We geven u graag een idee van de stappen die bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak aan bod komen.


Wat is belangrijk bij de aanleg?

Tijdens de aanleg zijn een aantal punten van groot belang én van invloed op het uiteindelijke resultaat:


De schaduwobjecten

Voordat u daadwerkelijk uw zonnepanelen laat plaatsten, komt er een adviseur langs om na te gaan of er schaduw op uw dak valt. Schaduw van bijvoorbeeld een nabijgelegen boom of uw eigen schoorsteen. Dat heeft namelijk een flinke invloed op het rendement. Het is belangrijk dat er een afstand tussen 50 en 100 cm tussen uw panelen en het schaduwobject blijft.


De adviseur maakt een inschatting van hoeveel panelen op uw dak passen, welke panelen het beste zijn voor u en hoeveel stroom er vermoedelijk zal worden opgewekt. Zo weet u wat u mag verwachten.


De afstand tussen de panelen

Voor een optimaal rendement is het van belang om de afstand tussen de verschillende panelen niet te groot en niet te klein te maken. De ideale afstand hangt af van drie verschillende factoren:


De afstand tot de dakrand

De afstand tot de dakrand is eveneens van groot belang. Het deel nabij de dakrand en dakgoot vangt meestal als eerste de wind op. Een sterke wind is slecht voor de zonnepanelen en brengt schade toe. De installateur zorgt daarom bij een schuin dak voor een ruimte van minimaal 40 cm tussen de rand en de panelen. Dit noemen we de 'no go zone'.


De plaatsing van de panelen (windrichting)

Moeten panelen aan de kant van een bepaalde windrichting worden geplaatst? Ja. Een plaatsing naar de verkeerde richting zorgt er vaak voor dat uw zonnepanelen onvoldoende energie opwekken. Wanneer uw panelen richting het zuiden staan, is dit een garantie voor optimale resultaten. Is dit op uw dak niet mogelijk? Dan richten we de panelen naar het zuidoosten of zuidwesten: op die manier krijgt u 'slechts' 5% minder rendement. Zonnepanelen die naar het oosten of het westen zijn gericht, leveren nog minder op, namelijk 20% minder rendement.


De plaatsing van de panelen (horizontaal versus verticaal)

De windrichting is belangrijk, maar dat geldt natuurlijk ook voor het plaatsen van de panelen zelf. Schaduw zorgt vaak voor roet in het eten. Heeft uw schuine dak niet te maken met schaduw van objecten? Dan maakt het voor uw situatie niet uit of u de panelen nu horizontaal of verticaal staan. Is er wél sprake van schaduw? Dan moet er een constructie worden bedacht die om deze schaduw heen wordt gebouwd. Het bepalen van zo'n constructie is meestal eenvoudiger wanneer de zonnepanelen horizontaal worden geplaatst. Toch zijn er nog een aantal andere factoren aanwezig die het maken van een keuze beïnvloeden.Het bevestigingsmateriaal

Wanneer de opstelling bepaald is, begint de aanleg van de zonnepanelen. De installateur controleert eerst uw dak nog even op mogelijke scheuren en andere beschadigingen. Wanneer de zonnepanelen eenmaal zijn bevestigd, is het lastig deze nog te herstellen. Voor de eigenlijke plaatsing van de zonnepanelen, bepaalt u samen met de installateur welk bevestigingsmateriaal u wenst. Kliksystemen zijn meestal ongewenst: deze zorgen niet voor een juiste bevestiging. Het gebruik van dakhaken is beter. Daarbij is het belangrijk dat er voldoende haken gebruikt worden. Het is aanbevolen om iedere 85 cm een nieuwe haak te plaatsen.