Flexibele zonnepanelen zijn in opkomst

Flexibele zonnepanelen zijn dun, lichter van gewicht en enigszins buigbaar. Hierdoor zijn ze geschikt om op ronde oppervlakken te monteren, zoals een boot of het dak van een caravan of camper. Flexibele zonnepanelen worden steeds goedkoper en worden daarom vaker gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Vroeger waren flexibele zonnepanelen veel duurder en minder efficiënt dan normale zonnepanelen. Tegenwoordig is het rendement van flexibele zonnepanelen bijna of helemaal gelijkwaardig aan de standaard zonnepanelen.

De werking van zonnepanelen die flexibel zijn, is niet anders dan bij normale zonnepanelen. Omdat flexibele zonnepanelen vaak gebruikt worden op voer- of vaartuigen, wordt de elektriciteit niet op het vaste stroomnet ingevoerd via een omvormer, maar opgeslagen in accu’s in combinatie met een omvormer.


Voordelen van zonnepanelen flexibel

Flexibele zonnepanelen bieden veel voordelen ten opzichte van normale zonnepanelen. Vooral de toepassing op ronde oppervlakken en het lichte gewicht maakt dergelijk zonnepanelen folie aantrekkelijk. Veel boten, kampeerauto’s of schuren met een gebogen dak passen flexibele zonnepanelen toe. Daarnaast kunnen ze eenvoudig in gevels, dakpannen of zelfs zonneschermen worden verwerkt. De grootste voordelen van flexibele zonnepanelen op een rij:

Op dit moment zijn ze nog wel iets duurder dan de normale zonnepanelen, maar de prijs daalt voortdurend. Het omslagpunt waarop flexibele zonnepanelen vanwege alle voordelen aantrekkelijker zullen zijn dan normale zonnepanelen zal in de nabije toekomst worden bereikt.


Rendement van flexibele zonnepanelen

Vroeger was het rendement van flexibele zonnepanelen (de opbrengst per hoeveelheid oppervlak) een stuk lager dan de normale zonnepanelen. Inmiddels is dat verschil gelijkgetrokken en is het rendement vergelijkbaar met dat van de gebruikelijke zware zonnepanelen. Flexibele zonnepanelen bieden tegenwoordig een rendement van iets meer dan 20 procent. Dat betekent dat 20 procent van het licht omgezet wordt naar bruikbare energie. De meest efficiënte zonnepanelen hebben ter vergelijking een rendement van 30 tot wel 40 procent, maar zijn vooralsnog onbetaalbaar en experimenteel.

Op dit moment zijn vooral de buigbare eigenschappen, het lichte gewicht en daarmee de mogelijkheid om ze te gebruiken in mobiele toepassingen de beste argumenten om flexibele zonnepanelen aan te schaffen. In de nabije toekomst zullen flexibele zonnepanelen steeds meer verschijnen op daken, dakpannen en ander gebruik op en nabij de woning.