Het zijn nare berichten: mensen die overlijden door koolmonoxidevergiftiging veroorzaakt door de cv-ketel. Wanneer een cv-ketel niet door een professional is geïnstalleerd, dan kunnen er fouten ontstaan. Koolmonoxide kan in uw woning terechtkomen. Gelukkig zijn er veiligheidstips om dit te voorkomen.


Kies een gekwalificeerde installateur

In Nederland is het beroep van installateur een vrij beroep, maar dat wil niet altijd zeggen dat deze monteurs ook de kennis en de papieren hebben om de cv-ketel veilig op te hangen. Kies daarom altijd voor een gekwalificeerde installateur. Uiteraard kunt u ervan uitgaan dat de installateurs van onze servicepartners beschikken over vakkennis en de juiste papieren.


Laat een veiligheidsinspectie doen

Is de cv-ketel geïnstalleerd of moet deze nog geïnstalleerd worden, dan is het verstandig om door de installateur direct een veiligheidsinspectie te laten doen. Tijdens een dergelijke inspectie wordt er gekeken naar de conditie van de rookgasafvoer. In veel gevallen moet deze direct met de ketel vervangen worden. Ook zal de conditie van de gasleidingen bekeken worden en kan er een koolmonoxidecheck worden gedaan in de ruimte van de cv-ketel en in rest van het huis. Hiermee neemt u het zekere voor het onzekere.


Plaats een koolmonoxidemelder

U heeft brand- of rookmelders in uw huis, waarom zou u daar geen koolmonoxidemelder bij hangen? Deze melders geven aan als het koolmonoxideniveau rondom de cv-ketel te hoog wordt. U hangt daarom de melder in dezelfde ruimte als de ketel. Deze melders kosten rond de €50 en gaan 5 tot 10 jaar mee. Of kies voor de slimme rookmelder Nest Protect, die gesproken waarschuwingen geeft en over nog veel meer slimme functies beschikt.


Laat regelmatig onderhoud plegen

Het is zeer aan te raden om bij het kopen van een cv-ketel te kiezen voor een service- en onderhoudsabonnement, waarbij de installateur regelmatig langskomt om de werking van de ketel te controleren. Ook kan er dan ter plekke een koolmonoxidemeting gedaan worden. Huurt u de cv-ketel? Dan is onderhoud altijd inbegrepen.

Veiligheid voorop

Een cv-ketel is erg fijn voor het verwarmen van water en uw huis. Voorkom problemen en laat regelmatig een servicemonteur langskomen om de werking en veiligheid van de ketel te controleren. Twijfelt u of de cv-ketel nog goed werkt? Dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek aanvragen.