Klimaatverandering, duurzaamheid en energiebesparing zijn begrippen die nu belangrijker zijn dan ooit. Er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden en subsidies beschikbaar om op een slimme wijze zelf energie op te wekken. Zonnepanelen en zonneboilers zijn bijvoorbeeld al veel makkelijker verkrijgbaar. Zo wordt het mogelijk om een steentje bij te dragen aan een leefbare wereld.

Uiteraard bespaart u er ook veel geld mee op uw energierekening, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. De aanschaf van een zonneboiler en/of een warmtepomp is een investering die zichzelf bovendien uiteindelijk terugverdient. Daarnaast stelt de Rijksoverheid aan huishoudens, bedrijven en organisaties ook dit jaar weer een subsidie voor zonneboilers en warmtepompen beschikbaar.


Profiteer van de subsidie op zonneboilers

Een zonneboiler werkt als volgt. De zon helpt kosteloos een handje mee en verwarmt het water in uw zonneboiler via de zonnecollectoren op uw dak. De boiler werkt als een reservoir (opslag) waarin de opgenomen zonnewarmte opgeslagen wordt, totdat het verwarmde water wordt gebruikt. Een goede isolatie van de boiler zorgt voor een overbrugging van de zonloze uren. De zonneboiler voorziet uw centrale verwarming, vloerverwarming en kranen van warm water. Daarnaast is het ook bij uitstek geschikt voor het voordelig verwarmen van het water van uw bad of zelfs uw zwembad.

De voordelen van een zonneboiler op een rijtje:

  • milieuvriendelijk, want er komt geen CO2 vrij
  • het zonlicht raakt nooit op
  • subsidie op de aanschaf van het apparaat
  • een duurzame en verantwoorde investering
  • een aanzienlijke besparing op uw energiekosten

Subsidie op warmtepompen maakt aanschaf extra interessant

Is uw woning optimaal geïsoleerd, dan is een warmtepomp ook een goede optie voor u. Een warmtepomp is een duurzaam energiesysteem dat warmte uit lucht, water of grond omzet in warmte die via het cv-systeem of als warm kraanwater te gebruiken is. Er zijn warmtepompen te koop die in combinatie met een hr-ketel op gas werken (dit is een zogenaamde 'hybride'). Daarnaast zijn er volledig elektrische warmtepompen verkrijgbaar.

Afhankelijk van het soort warmtepomp ontvangen huishoudens tussen de € 500 en € 3.400 subsidie. De hoogte van de subsidie voor zonneboilers hangt ook af van het soort apparaat en de energieprestatie. In 2018 ontvangt u 50% meer subsidie dan voorheen. Dat is natuurlijk de moeite waard.