Gastoestellen maken het leven aangenaam, maar produceren soms koolmonoxide. Wat is dat, en waarom is koolmonoxide gevaarlijk? Wij geven u enkele tips om veilig met gastoestellen om te gaan.


Wat is koolmonoxide?

Bij volledige verbranding van aardgas ontstaat waterdamp en kooldioxide (CO2). Van kooldioxide hebt u misschien wel eens gehoord. De opwarming van de aarde heeft met CO2 te maken. Maar soms is de verbranding niet volledig. In plaats van kooldioxide ontstaat dan koolmonoxide (CO). Koolmonoxide is een gas dat u niet kunt zien, ruiken of proeven.


Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?

Van koolmonoxide kunt u ziek worden. Uw lichaam heeft zuurstof nodig, en uw bloed brengt dat rond. Maar koolmonoxide gaat ook in het bloed zitten. Er kan dan geen zuurstof meer mee met het bloed. U hebt dan een koolmonoxidevergiftiging.


Hoe kunt u een koolmonoxidevergiftiging herkennen?

Bij een koolmonoxidevergiftiging hebt u overal in uw lichaam te weinig zuurstof. U voelt zich dan grieperig, slaperig of verward. Ademt u nog meer koolmonoxide in, dan kunt u bewusteloos raken en zelfs overlijden. Denkt u dat er koolmonoxide in huis is? Doe dan het volgende:


 • Zet meteen alle ramen en deuren open;
 • Waarschuw daarna uw huisgenoten;
 • Ga met zijn allen naar buiten en controleer of iedereen ook echt het huis verlaten heeft;
 • Bel 112.

Hoe gebruikt u een koolmonoxidemelder?

Wilt u weten of uw kachel geen koolmonoxide produceert? Koop dan een koolmonoxidemelder. Dat is een toestel dat alarm slaat als er te veel koolmonoxide in de lucht is. Hang de koolmonoxidemelder aan het plafond in de buurt van de kachel. Daar komt het gas het eerste. Hang ook een koolmonoxidemelder in de slaapkamer. Daar hebt u geen gastoestellen, maar daar bent u wel kwetsbaar als u slaapt. Bevestig de koolmonoxidemelder op de hoogte waarop u ademt. Dus bijvoorbeeld aan de muur vlak boven uw bed.


Hoe voorkomt u problemen door koolmonoxide?

Zorg voor een goede ventilatie van uw huis. Mocht er koolmonoxide in huis zijn, dan gaat die in elk geval naar buiten. Maar zover moet u het eigenlijk niet eens laten komen. Denk daarom aan de volgende punten:


 • Laat alle gastoestellen (zoals uw cv-ketel) in uw huis jaarlijks controleren.
 • Vuur van gastoestellen moet blauw zijn. Ziet u een gele of oranje vlam? Dan is de verbranding niet goed. Laat het toestel nakijken door een vakman.
 • Kijk regelmatig of uw gastoestellen proper zijn. Ziet u roestige plekjes of zwarte aanslag? Vraag aan een vakman of het toestel nog veilig is.
 • Zijn de ramen of muren vaak beslagen? Vraag een vakman om de afvoer van verbrandingsgassen na te kijken.
 • Hebt u een hout- of kolenkachel? Onderin een dikke laag as kan gemakkelijk koolmonoxide ontstaan. Haal daarom regelmatig de as weg.
 • Maak de kachel aan het einde van de winter goed schoon.
 • Laat ieder jaar de schoorsteen schoonmaken. Laat ook ieder jaar controleren of alle verbindingen luchtdicht zijn.