Energie opwekken met een warmtepomp

Een warmtepomp is een erg energiezuinige en duurzame manier van verwarmen. De warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de buitenlucht of ventilatielucht, en heeft maar een minimale hoeveelheid stroom nodig. Dit zorgt voor een grote afname van uw gasverbruik. U bespaart dus flink op uw energierekening.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt net als een koelkast of een airco, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp gebruikt buitenlucht of ventilatielucht om het huis te verwarmen. Dit doet de warmtepomp met behulp van een koudemiddel. Het koudemiddel haalt de warmte uit de lucht en wordt vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht. Met deze warmte wordt de woning verwarmd, bijvoorbeeld via vloerverwarming of radiatoren. Een warmtepomp heeft slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig. 

Verschillende soorten warmtepompen

Grofweg zijn er twee soorten warmtepompen: luchtwarmtepompen en aardwarmtepompen. Een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel noemen we een hybride warmtepomp. Hybride warmtepompen zijn erg geschikt voor bestaande bouw. Met relatief kleine aanpassingen in uw woning kunt u gebruik maken van een hybride warmtepomp.

Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. De energie in de lucht wordt gebruikt om water op te warmen voor uw verwarmingssysteem. In de koudere periodes van het jaar is aanvullende verwarming nodig. Dit kan heel goed met een cv-ketel. Een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel heet een hybride warmtepomp. Tapwater en douchewater worden in dit geval altijd verwarmd door de cv-ketel. Essent biedt hybride warmtepompen.

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp haalt de warmte niet uit de lucht, maar uit de bodem. De temperatuur op ongeveer 70 meter diepte is vrij constant, ongeveer 10 graden Celsius. Deze temperatuur kan toch heel goed gebruikt worden om in de winter het huis te verwarmen. In vergelijking met een luchtwarmtepomp is bij het plaatsen van een aardwarmtepomp een grote verbouwing nodig en is daarmee vooral ideaal bij nieuwbouw. Helemaal wanneer u in een wijk zonder gasaansluiting gaat wonen is de aardwarmtepomp een duurzame manier om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Essent biedt dit type warmtepomp niet aan.


De terugverdientijd van een warmtepomp

Gemiddeld duurt het 7 tot 9 jaar voordat u de investering in een warmtepomp heeft terugverdiend. De prijs van een warmtepomp ligt tussen de 3.500 en 5.000 euro, maar er zijn ook subsidies voor warmtepompen beschikbaar, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Daardoor hoeft u minder te investeren en heeft u de warmtepomp sneller terugverdiend.


Warmtepomp plaatsen?

Een warmtepomp verwarmt uw huis op een duurzame en energiezuinige manier. Veel warmtepompen kunnen in de zomer het huis ook koelen. Als u de plaatsing van een warmtepomp overweegt, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Belangrijk is om te kijken of er voldoende ruimte is om de warmtepomp te plaatsen en of uw huis al goed geïsoleerd is. Om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken, moet de woning met relatief lage temperaturen kunnen worden verwarmd en daarom is goede isolatie essentieel. Wij kunnen u adviseren bij de aanschaf van een warmtepomp.

Lees verder over warmtepompen