Wat is het rendement van een zonneboiler?

U gaat overstappen op zonne-energie met behulp van zonnepanelen. Deze heeft u met grote zorg laten installeren om zo uw woning energiezuiniger te maken. Kies dan ook voor een zonneboiler om uw woning van warmte en warm water te voorzien. Wat het rendement is van een zonneboiler hangt af van verschillende factoren. Met rendement bedoelen we de hoeveelheid warmte die de zonneboiler oplevert en het geld dat u hiermee bespaart. Het rendement van een zonneboiler is afhankelijk van een aantal punten, namelijk:

De juiste keuze zonneboiler

Het rendement van uw zonneboiler heeft vooral te maken met het soort zonneboiler dat u kiest. Een gewone zonneboiler verwarmt vooral het water in uw woning. U heeft voor de verwarming van het huis dan alsnog een cv-ketel nodig of een ander verwarmingssysteem. De zonneboiler zelf heeft dan wel een hoog rendement, maar doordat u toch meerdere apparaten nodig heeft, is het totale rendement lager. Het meest energiezuinig zijn de zonneboilercombi’s. Een zonneboilercombi verwarmt niet alleen het water voor het sanitair, maar ook het water dat uw verwarming nodig heeft.


En de juiste keuze zonnecollector

Niet alleen de soort zonneboiler is belangrijk voor een hoog rendement, ook de keuze voor de zonnecollector bepaalt de zuinigheid van de boiler. Er zijn twee soorten zonnecollectoren: een vlakke plaat of een vacuümbuis. Bij de vlakke plaat gaat meer energie verloren dan bij de vacuümbuis. Deze laatste zorgt dus voor een nog hoger rendement.


De plaatsing

De locatie van de zonneboiler is heel belangrijk voor de beste opwekking van warmte voor het water. Dit begint bij het plaatsen van de zonnecollector op het dak. Deze moet onder een hellingshoek van 36 graden worden geplaatst, zodat deze de meeste zonnestralen kan opvangen. Om zo veel mogelijk warmte op te kunnen wekken mag de zonnecollector niet in de schaduw worden geplaatst en natuurlijk wel op het zuiden.


Het gebruik

Hoe energiezuinig de zonneboiler werkt, heeft ook te maken met hoe u deze gebruikt. Zo kunt u de zonneboiler alleen het water uit de kranen laten verwarmen, maar dan heeft u alsnog een andere warmwaterbron nodig voor bijvoorbeeld de verwarming, vloerverwarming en de vaatwasser. Wilt u alles uit uw zonneboiler halen, sluit dan ook de wasmachine, vaatwasmachine en de (vloer)verwarming erop aan. Zo maakt u optimaal gebruik van alle opgewekte warmte.


Besparen op uw energierekening

De gemiddelde opbrengst van een zonneboiler qua energie staat gelijk aan 100 tot 300 kubieke meter gas. Dat is een aanzienlijke besparing op grijze stroom en op de energierekening (dit kan oplopen tot zo’n € 200 per jaar). Heeft u een reguliere, elektrische boiler? Dan kunt u door in een zonneboiler te investeren zelfs zo’n € 370 per jaar op de energierekening besparen.


Terugverdienen

Echter zal u eerst moeten investeren in een zonneboiler en zonnecollector, voordat de besparingen ook echt iets gaan opleveren. De prijs van een zonneboiler zorgt er echter voor dat u nu nog tussen de 20 en 30 jaar nodig hebt om de kosten van een zonneboiler terug te verdienen. Zelfs wanneer u subsidie heeft ontvangen. Dit geldt echter vooral wanneer u de zonneboiler als vervanging van uw cv-ketel in huis haalt. Heeft u een elektrische boiler, dan verdient u de investering in een zonneboiler sneller terug. Dat komt doordat de elektrische boiler veel energie vreet.


Overstappen loont

Toch is het aan te raden om over te gaan op een zonneboiler voor het verwarmen van water in uw woning. Het loont namelijk altijd op de energierekening én het is beter voor het milieu. Kiest u voor een zonneboiler neem dan ook zonnepanelen om uw huis nog duurzamer te maken. Dat is ook beter voor het milieu en op den duur voor uw portemonnee.