Energie besparen met radiatorfolie

Een radiator straalt een fijne warmte uit en maakt het behaaglijk in huis. Toch straalt een radiator niet alleen warmte uw kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiatorfolie kunt u onzichtbaar energie besparen en misschien wel belangrijker nog: het is sneller lekker warm! Maar hoe werkt radiatorfolie precies en waarom zou iedereen met radiatoren dit eigenlijk moeten gebruiken? We geven uitleg over deze even briljante als goedkope oplossing om met een kleine moeite een groot verschil te maken voor meer comfort in huis.


Verwarming in huis met radiatoren

De meeste huizen in Nederland worden verwarmd met centrale verwarming. Dat is een systeem dat heet water via metalen buizen naar radiatoren (uw verwarming) stuurt. Dit hete water wordt in de cv-ketel verwarmd tot ongeveer 90 graden. Hierdoor warmt de radiator op, die vervolgens de warmte van het water uitstraalt in de ruimte waar de radiator is gemonteerd. Veel radiatoren zijn geplaatst voor buitenmuren of ramen. Hierdoor gaat een groot deel van de warmte via diezelfde ramen of buitenmuren verloren. U warmt namelijk ook de buitenmuren op, die vervolgens de warmte afgeven aan de buitenlucht. Door radiatorfolie aan te brengen houdt u een groot deel daarvan tegen. 


Wat is radiatorfolie en welke soorten zijn er?

Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat u tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren. Door radiatorfolie toe te passen kan de warmtestraling aan de achterkant met 75 tot zelfs 95 procent verminderd worden, afhankelijk van het soort radiatorfolie en de plaatsing ervan.

Grofweg kunnen we vier soorten radiatorfolie onderscheiden. Standaard radiatorfolie vermindert de warmtestraling tot 75 procent en speciaal hr-radiatorfolie doet dit met maar liefst 95 procent. Naast deze twee soorten radiatorfolie is ook de manier van aanbrengen belangrijk. Ook hier zijn er twee keuzes. De radiatorfolie kan op de muur achter de verwarming aangebracht worden, of de folie wordt direct aan de achterkant van de radiator vastgezet met handige magneetjes. Vaak kiest men voor de laatste, omdat de folie dan niet direct zichtbaar is. Hr-radiatorfolie die direct aan de achterkant van de radiator aangebracht wordt, is dus de meest effectieve variant.

Heeft u de folie eenmaal op de muur of de radiator aangebracht? Dan kunt u met uw hand het effect meteen al goed voelen! De warmte blijft in huis en u hoeft direct minder te stoken. De ruimte verliest minder warmte, waardoor deze langer op temperatuur blijft en de thermostaat minder vaak zal aanslaan.


Voordelen radiatorfolie

Radiatorfolie is een zeer effectieve manier om heel snel meer comfort in huis te krijgen en meteen te besparen op uw energieverbruik. We zetten alle voordelen van radiatorfolie op een rij:

De besparing met radiatorfolie

Doordat er veel minder warmte verloren gaat wanneer radiatorfolie is aangebracht, kan er veel gas bespaard worden. De grootte van deze besparing hangt af van hoe goed de ruimte al is geïsoleerd, het rendement van de cv-ketel, en hoe u zelf stookt. Gemiddeld levert radiatorfolie een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie (wanneer de muur niet extra geïsoleerd is). Woont u in een huis waar de isolatie wel goed is, dan bespaart u nog steeds de helft hiervan.

Sommige radiatoren zijn geplaatst voor ramen. Hier loopt de besparing nog veel hoger op. Bij dubbelglas is dat ongeveer 25 m3 gas per jaar en bij enkelglas zelfs 50 m3.


Zo kiest u de juiste radiatorfolie

De verschillen tussen de diverse merken radiatorfolie zijn niet erg groot. Let alleen op waar u de folie moet aanbrengen. Sommige soorten radiatorfolie brengt u aan tegen de muur, andere op de radiator zelf. Wij adviseren radiatorfolie die u op de radiator zelf aanbrengt. Daar hebben wij twee redenen voor: 

Radiatorfolie aanbrengen

Radiatorfolie is heel eenvoudig aan te brengen, ook als u twee linkerhanden hebt.

  1. Meet op hoe groot de radiator is
  2. Knip de folie met een gewone huishoudschaar op maat
  3. Reken 10 centimeter minder dan de lengte en de breedte van de radiator
  4. Gaat u de folie aan de radiator bevestigen? Breng dan de meegeleverde magneetstrips aan
  5. Gaat u de folie aan de muur bevestigen? Breng dan dubbelzijdige tape aan. Let op dat u dubbelzijdige tape koopt die bestand is tegen hoge temperaturen
  6. Laat de radiatorfolie achter de radiator zakken en druk hem vast op de gewenste plek

Luchtvochtigheid

Wilt u nog verder gaan dan alleen radiatorfolie aanbrengen? Het klimaat in huis wordt voor een belangrijk deel ook bepaald door de luchtvochtigheidsgraad. Als u ervoor zorgt dat uw huis de ideale luchtvochtigheid heeft, dan zult u merken dat het binnenklimaat een stuk prettiger aanvoelt.

Waar koopt u radiatorfolie?

Radiatorfolie is online te koop in de webshop van Essent. Daarnaast verkoopt vrijwel iedere bouwmarkt wel een of meer merken radiatorfolie.