In 2019 gaan de
overheidsheffingen omhoog

In de media hoor je berichten dat de overheidsheffingen omhooggaan. Maar hoeveel gaan ze nou omhoog? En wat zijn overheidsheffingen eigenlijk?

Welke overheidsheffingen op energie gaan omhoog?

In 2019 gaan we meer betalen voor de overheidsheffingen op energie. In totaal betaalt een gemiddeld huishouden daardoor 157 euro meer voor energie.

  1. Opslag Duurzame Energie De Opslag Duurzame Energie (ook wel ODE genoemd) is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Deze belasting stijgt voor een gemiddeld huishouden met zo’n € 61,- per jaar.
  2. Energiebelasting Per 1 januari 2019 daalt de energiebelasting op stroom en stijgt die op gas. De overheid doet dit om verlaging van het gasverbruik te stimuleren. Dit betekent voor een gemiddeld huishouden een stijging van € 34,- per jaar op je energierekening.
  3. Vermindering energiebelasting Iedereen in Nederland krijgt van de overheid korting op energie, omdat het een eerste levensbehoefte is. Per 1 januari 2019 verlaagt de overheid deze korting. Dat betekent een stijging van de energierekening à € 62,- per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Geld overheidsheffingen gaat direct naar de overheid

Blijf je in 2019 net zoveel energie verbruiken als in 2018? Dan ga je meer betalen. Bij welke energiemaatschappij je ook zit of welk contract je ook hebt. Door de belastingverhogingen krijgen alle Nederlanders in 2019 een hogere energierekening. Energiemaatschappijen hebben geen invloed op deze verhogingen van de overheid. Ook Essent niet. Het geld van de overheidsheffingen dat je aan ons betaalt, geven wij direct door aan de overheid. Als je minder energie gaat verbruiken, betaal je natuurlijk wel minder belasting. Bekijk onze bespaartips.