Mensen zeggen vaak dat het leven steeds duurder wordt. Volgend jaar is dat helaas echt zo. Alle Nederlanders krijgen in 2018 een hogere energierekening, ook als ze net zoveel stroom en gas verbruiken als in 2017.

Wat betaalt een gemiddeld huishouden nu en in 2018?

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3.000 kWh stroom en 1.400 m3 gas. Dit huishouden met netbeheerder Enexis gaat bijna 6% meer betalen in 2018. Dat is per maand 7,78 euro. Bekijk hoe de bedragen verdeeld zijn:

Opbouw van uw energierekening in 2018

Waarom wordt uw energierekening hoger?

Uw energierekening bestaat uit 3 onderdelen. Welke kosten stijgen het hardst? Bekijk de kostenstijging voor een gemiddeld huishouden:

  1. 2,16% omhoog: de netbeheerkosten
    Dit zijn de vaste kosten voor het transport van energie en onderhoud aan de aansluitingen, meters en leidingen. Het geld dat u hiervoor betaalt, draagt de energieleverancier weer af aan uw netbeheerder. In dit voorbeeld is dat Enexis. De netbeheerkosten verschillen iets per netbeheerder.
  2. 14,11% omhoog: belasting en toeslagen
    De Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie gaan omhoog. Het geld dat u hiervoor betaalt, draagt de energieleverancier weer af aan de overheid. Lees waarom de overheid deze belastingen verhoogt.
  3. 2,5% omhoog: de variabele leveringskosten
    De inkoopprijzen voor stroom en gas stijgen. Daarom gaat u ook meer betalen voor uw stroom- en gasverbruik.

U bepaalt voor een deel hoe hoog de rekening wordt

Alleen de netbeheerkosten en een deel van de leveringskosten zijn vaste kosten. Daar heeft u geen invloed op. Maar op meer dan de helft van de kosten wel. De overheidskosten en variabele leveringskosten betaalt u namelijk voor elke kilowattuur of kubieke meter gas die u verbruikt. Des te meer energie u verbruikt, des te hoger deze kosten zijn. Anders dan bijvoorbeeld bij de waterschapsbelasting. Dat is altijd een vast bedrag, hoeveel water u ook verbruikt.

Voor elke kilowattuur en kubieke meter gas die u niet verbruikt, betaalt u ook geen overheids- en leveringskosten. Dat kan u behoorlijk wat schelen op uw energierekening. Natuurlijk kunt u de verwarming niet telkens een graad lager blijven draaien, want de temperatuur in huis moet natuurlijk wel aangenaam blijven. Het is zeker niet de bedoeling dat u het thuis met een dik vest aan nog koud heeft. Er zijn ook andere manieren om energie te besparen. Laat u inspireren door onze bespaartips.