U wilt overstappen op groene stroom. Voordat u de keuze maakt, praat u hier wellicht over met vrienden, collega’s of familie. U merkt hierbij dat iedereen verschillende meningen heeft over groene stroom. En dat er veel misvattingen bestaan. We zetten een aantal fabels op een rijtje, zodat u weet hoe de vork echt in de steel zit.


Groen versus grijs

In deze tekst hebben we het vooral over groene en grijze stroom. Grijze stroom is de benaming voor stroom uit fossiele brandstoffen. Kolen en aardgas dus. Deze grondstoffen zijn eindig, dus niet duurzaam, en worden gewonnen uit de aarde. Groene stroom is alle stroom die wordt opgewekt uit duurzame bronnen, zoals de wind, het water en de zon. Omdat de wind niet opraakt en de zon altijd schijnt (ook bij bewolking), zal deze energiebron niet opraken.


Fabel 1: Groene stroom is duurder dan grijze stroom

Dit is niet waar: groene stroom is voor u als klant niet duurder dan grijze stroom. Het opwekken of inkopen van groene stroom is vaak wel duurder voor de energieleverancier, maar deze ontvangt hier ook subsidie voor.


Fabel 2: Groene stroom is anders dan grijze stroom

Ook dit is niet waar. Stroom is stroom. Of dit nu is opgewekt uit biomassa, zonne-energie, windenergie, kolen of aardgas: de vrijgekomen energie wordt altijd omgezet in stroom die geschikt is voor uw apparaten en woning. Het maakt hierbij niet uit wat de oorspronkelijke energiebron is en of er een combinatie van groene of grijze stroom wordt gebruikt.


Fabel 3: Er is niet genoeg groene energie voor iedereen

Dit is niet waar. Zoals eerder uitgelegd zijn water, zon en wind bronnen die duurzaam zijn en in principe nooit opraken. Er is dus genoeg groene energie voor iedereen, maar er wordt nog niet genoeg groene energie opgevangen om alle huishoudens in Nederland van groene energie te voorzien.


Fabel 4: Groene stroom is niet echt groen

Aan het stopcontact ziet u niet of er groene stroom wordt geleverd of niet. U ziet het wel aan uw energiecontract. Wanneer u groene stroom afneemt, weet u dat u meebetaalt aan het ontwikkelen van het opwekken van groene stroom uit zon, water en wind.


Fabel 5: Groene stroom is CO2-neutraal

Ja en nee. Groene stroom opgewekt uit wind, water en zon wordt opgewekt zonder enige CO2-uitstoot. Wanneer groene stroom wordt opgewekt uit biomassa komt hier wel CO2 bij vrij. Biomassa bestaat uit hout, groente-, fruit- en tuinafval, slib en modder dat allemaal verbrand wordt. De gassen die hierbij vrijkomen, worden gebruikt om energie op te wekken. Hier komt dus wel een kleine hoeveelheid CO2-uitstoot bij kijken.


Fabel 6: Zelf groene stroom opwekken is duur

De aanschaf van zonnepanelen is in eerste instantie misschien duur, maar binnen een aantal jaar tijd heeft u het geld terugverdiend. Het zelf opwekken van zonne-energie levert u in de meeste gevallen een lagere energierekening op. U zorgt namelijk zelf voor de de energie die u verbruikt.


Fabel 7: Zonnepanelen wekken geen stroom op zonder zonneschijn

Dit is niet waar. Zonnepanelen maken gebruik van het gehele lichtspectrum, dus ook van gewoon daglicht. Het is wel zo dat panelen op een onbewolkte dag wanneer de zon volop schijnt meer directe energie opwekken, en in de zomer meer dan in de winter.


Fabel 8: Windmolens verstoren het leven van zeedieren en vogels

Door goed onderzoek weten we dat dit niet waar is. Vogels botsen veel minder vaak met een windmolen dan bijvoorbeeld met een auto. Bruinvissen en zeehonden hebben geen last van windmolenparken op zee en het biedt vissen, zoals de kabeljauw, juist een beschutte plek om eieren te leggen.


Feiten over groene stroom

  • Groene stroom wordt opgewekt uit de energie van zon, water en wind en uit het verbranden van biomassa.
  • Biomassa is CO2-neutraal.
  • Energie uit zon, water en wind wordt zonder CO2-uitstoot gewonnen.
  • Er wordt steeds meer groene stroom opgewekt.
  • Groene stroom is gewoonlijk voor u niet duurder dan grijze stroom op uw energierekening.
  • Dankzij de nieuwe bouwtechniek van windmolens geven de windmolens minder tot geen geluidsoverlast.
  • Vogels en zeedieren hebben geen last van windmolens (aldus GroenLinks).