Een energieveiling werkt heel eenvoudig. Stel, er is een energieveiling voor één jaar goedkoop stroom en gas en 1.000 mensen schrijven zich in. Alle energiebedrijven hebben er natuurlijk graag 1.000 nieuwe klanten bij, dus bedrijf A biedt bijvoorbeeld een jaar lang 5% korting op stroom en gas. Bedrijf B ziet dat, en belooft 10% korting. A gaat daar overheen: 15%. Daar kan B niet tegenop. Aan het eind van de veiling kunnen die 1.000 mensen overstappen naar bedrijf A. In dit voorbeeld krijgen ze dan een jaar lang 15% korting op stroom en gas.


Wat zijn de voordelen van een energieveiling?

Een energieveiling heeft een aantal voordelen:


  • De deelnemende energieleveranciers moeten tegen elkaar concurreren. Daardoor gaat de prijs omlaag.
  • De energieveiling wordt meestal georganiseerd door een grote belangenorganisatie, bijvoorbeeld de ANWB of de Consumentenbond. Zij letten erop dat alles netjes verloopt.
  • U hoeft zich alleen maar aan te melden en het winnende bod af te wachten. Dat is veel makkelijker dan energieleveranciers zoeken en vergelijken op het internet.
  • Pas als de winnaar bekend is, beslist u of u zult overstappen. U zit dus nergens aan vast.

Heeft een energieveiling ook nadelen?

Dat veilingen de energie goedkoper maken, klinkt te mooi om waar te zijn. Als u beter kijkt, vallen enkele nadelen op:


  • De winnaar is het goedkoopst bij gemiddeld energieverbruik. Maar wat als u meer dan gemiddeld verbruikt, of juist minder? Is de winnaar dan nog steeds het goedkoopst?
  • Soms is bedrijf A de winnaar voor stroom en is B het goedkoopst voor gas. Dan zou u bij twee verschillende bedrijven klant moeten worden. Wilt u dat wel?
  • De energienota is een optelsom van heel veel verschillende bedragen. Korting op één bedrag zegt nog niets over de optelsom. Misschien bespaart u door de overstap maar een paar euro. Wilt u daar wel zoveel moeite voor doen?

Hoe weet u of de winnaar van de energieveiling gunstig voor u is?

Stel, u hebt aan een energieveiling meegedaan en de winnaar is bekend. Hoe weet u nu of het echt gunstig is om over te stappen? Heel simpel: bel ons gewoon voor een ContractCheck. Dat kost u niets, en onze ContractExperts weten precies waar ze op moeten letten.