Betaalt u teveel voor uw energie? Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Dan is het belangrijk om eerst te kijken wat er speelt op de energiemarkt als het gaat om de energieprijzen. Want waar is de energie nu goedkoper en geldt dat eigenlijk ook wel voor uw situatie? Met deze handige tips kunt u gemakkelijk en goed de energieprijzen vergelijken van verschillende aanbieders van energie.


Neem uw verbruik als uitgangsbasis

Hoeveel energie verbruikt uw huishouden precies? Dat is belangrijk om te weten wanneer u energieprijzen gaat vergelijken. Niet alle websites geven hetzelfde energieverbruik weer met de lage energieprijzen. Let hier goed op wanneer u energieprijzen met elkaar gaat vergelijken. Let hierbij ook op of de genoemde prijzen bedoeld zijn als normaaltarief of als daltarief.


Wilt u overstappen van energieleverancier?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Zijn de energieprijzen all-in?

Wist u dat een energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen? De complete energieprijs is opgebouwd uit de prijzen voor:

Sommige energiemaatschappijen laten nog wel eens een deel van de prijs achterwege. Het lijkt dan goedkoper, maar kan door heffingen en dergelijke dan hoger uitvallen.


Is de getoonde prijs vast of variabel?

Een variabele energieprijs kan worden vastgezet zodat u niet iedere keer voor verrassingen komt te staan. Dit is goed om in ogenschouw te nemen bij het vergelijken van energieprijzen. Vraag u hierbij af of de getoonde prijs een vaste of een variabele prijs is. Overigens kunt u de prijzen voor netbeheer, overheidsheffingen en btw niet vastzetten.


Wat is de looptijd van uw contract?

Heeft u een jaarcontract bij een energiemaatschappij, dan betaalt u een ander energietarief dan bij een meerjarig contract. Vaak wordt er gestunt met energieprijzen en kortdurende contracten om nieuwe klanten binnen te halen, terwijl u wellicht al goedkoper uit kunt zijn met een meerjarig contract of een contract voor onbepaalde tijd. Kijk bij het vergelijken daarom goed voor welke periode het geboden energietarief geldt.

Tip: wilt u eenvoudig bekijken of uw huidige contract nog bij uw verbruik past? Maak dan gebruik van onze handige ContractCheck bij uw vergelijking.


Overstappen met of zonder opzegvergoeding

U wilt graag overstappen en heeft een gunstige prijs gevonden? Stap dan pas over wanneer uw contract afloopt. Het kan namelijk zo zijn dat wanneer u vroegtijdig overstapt op een ander energiecontract u een opzegvergoeding moet betalen. Soms biedt de nieuwe energieleverancier u aan om deze voor u te betalen, maar lees hierbij wel altijd goed de kleine lettertjes in de voorwaarden. Zo weet u zeker dat u echt voordelig uit bent.


Is een cadeautje echt een cadeau?

Om klanten binnen te halen stunten energiemaatschappijen graag met cadeautjes om u over de streep te trekken om bij hen een energiecontract af te nemen. Maar… krijgt u die thermostaat, tablet of energiezuinige gadget wel echt cadeau? In veel gevallen worden de kosten voor het cadeau verrekend in de hogere energieprijs. U kunt dit eenvoudig checken door de waarde van het cadeau op te zoeken en deze van het jaartarief af te trekken. Vergelijk vervolgens hetzelfde contract zonder cadeau en u ziet of hier een verschil tussen zit.


Let op de algemene voorwaarden

Een contract kan heel aantrekkelijk zijn, maar zijn de contractvoorwaarden dit ook? Hoe zit het bijvoorbeeld met de servicekosten voor bijvoorbeeld betalen via acceptgiro of het inschakelen van een servicemonteur? Het is ook belangrijk om te weten wat de consequenties zijn wanneer u een keer te laat betaalt, hoeveel tijd u heeft voor het betalen van de energierekening en natuurlijk wat de opzegvoorwaarden zijn. Mocht het nieuwe contract namelijk niet bevallen, dan wilt u er natuurlijk op een goede, niet al te dure wijze, weer onderuit kunnen.


Blijf kritisch

Niet onbelangrijk bij het vergelijken van energieprijzen is om kritisch te blijven kijken naar wat er geboden wordt door de energiemaatschappij. Vergelijk dit goed met uw verbruik en uw huidige energieprijs. Let altijd op de kleine lettertjes in een contract en lees de algemene voorwaarden goed door. Zo weet u zeker dat u een eerlijk energiecontract tekent.