Veel mensen willen graag besparen op de kosten voor energie. Uit onderzoek van vergelijkingswebsites blijkt dat overstappen veel voordeel oplevert. Wat zijn de voordelen voor overstappers en hoe gaat het in zijn werk? Is overstappen van energieleverancier voor u ook interessant?


Overstappen steeds populairder

We letten steeds meer op onze maandelijkse lasten. Overstappen om daarmee geld te besparen wordt om die reden steeds populairder. Energieleveranciers spelen daar op in, door te adverteren met forse welkomstpremies, mooie cadeaus en speciale aanbiedingen voor stroom en gas. Voor bestaande klanten zijn de bonussen vaak wat minder royaal, waardoor veel mensen elk jaar overstappen van energieleverancier om opnieuw van een aantrekkelijk aanbod te kunnen profiteren. Sommige energieleveranciers hebben wel speciale acties voor hun bestaande klanten. Kunt u dus ook beter overstappen of trouwe klant blijven bij uw huidige energieleverancier? Hiervoor kunt u gebruikmaken van verschillende vergelijkingssites. Of kijk op de site van uw huidige energieleverancier voor speciale aanbiedingen en lage stroom en gas tarieven.


Wilt u overstappen van energieleverancier?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas acties! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Essent populair onder overstappers

Uit een analyse van overstappen.nl blijkt dat Essent de laatste jaren erg populair is onder overstappers van energie. De meeste overstappers, maar liefst 45 procent, kozen daar voor energieleverancier Essent. Door speciale acties wisten zij veel nieuwe klanten aan zich te binden. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt bleek eerder al dat huishoudens gemiddeld meer dan € 450 op de energierekening kunnen besparen. In de praktijk liggen de besparingen rond € 340, maar ook besparingen van € 650 zijn geen uitzondering.


Jaarlijks overstappen of verlengen?

Wie is overgestapt naar een jaarcontract kan na een jaar weer gemakkelijk op zoek naar een nieuw aanbod. Hiervoor bestaan verschillende vergelijkingssites, maar bekijk ook zeker het verlengingsaanbod van uw huidige energieleverancier. Vaak krijgt u een korting omdat u een trouwe klant bent. Zo biedt onder meer Essent speciale energiecontracten met actietarieven aan. Net als een nieuwe klant maakt u gebruik van een aantrekkelijk tarief. Trouwe klanten hebben vaak wel recht op allerlei speciale voordeelacties, maar ook korting op diverse bespaarproducten. Bijvoorbeeld korting op de slimme Nest thermostaat of andere energiebesparende producten. Om er zeker van te zijn dat overstappen naar een andere energieleverancier het voordeligste is, informeert u bij uw huidige leverancier wat zij u kunnen bieden op het moment dat u besluit klant te blijven.


Hoe werkt overstappen? Een stappenplan

Als u wilt overstappen, dan regelt uw nieuwe energieleverancier bijna alles. De levering van stroom en gas stopt nooit, ook tijdens de overstap heeft u gewoon gas en licht. Sommige mensen zien op tegen overstappen, maar het werkt erg simpel en u hoeft bijna niets te doen. We geven een kort stappenplan:

  • Nadat u zich heeft aangemeld krijgt u een e-mail ter bevestiging
  • Enkele dagen later krijgt u thuis een bevestigingsbrief
  • Na het ontvangen van de brief heeft u 14 kalenderdagen bedenktijd
  • Uw nieuwe energieleverancier zegt de overeenkomst met uw huidige leverancier op
  • U geeft uw meterstanden door aan de nieuwe energieleverancier
  • U krijgt daarna een eindafrekening van uw vorige energieleverancier
  • Daarna hoort u welk termijnbedrag u gaat betalen 

Voorwaarden voor overstappers energie

Als u graag wilt overstappen naar een andere energieleverancier, dan controleert u altijd eerst de voorwaarden van uw huidige energiecontract. Afhankelijk van het soort energiecontract heeft u misschien te maken met een opzegtermijn of opzegvergoeding. Vaak neemt uw nieuwe energieleverancier deze opzegvergoeding voor zijn rekening, maar toch is het goed om te weten met welke voorwaarden u rekening moet houden. Als u een energiecontract met onbepaalde looptijd heeft en u bent langer dan een jaar klant, dan kunt u in de meeste gevallen gewoon opzeggen en overstappen. Houd wel rekening met een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Een energiecontract met een looptijd voor onbepaalde tijd mag altijd gratis opgezegd worden. Hiervoor mag uw energieleverancier geen kosten in rekening brengen.


Heeft u een energiecontract met een looptijd van bijvoorbeeld een jaar, dan mag uw energieleverancier u een opzegvergoeding in rekening brengen bij voortijdige beëindiging. De maximale hoogte daarvan is wettelijk vastgesteld en energieleveranciers moeten zich aan deze bedragen houden. Controleer dus altijd of overstappen voor u al mag of financieel aantrekkelijk is. Zelf eens kijken of overstappen loont? Bereken uw geschatte termijnbedrag bij Essent.