Energieleveranciers noemen dagstroom en nachtstroom ook wel ‘dubbel tarief’. In tegenstelling tot ‘enkel tarief’ betaal je een lager energietarief voor ’s nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets hoger energietarief. Of dagstroom en nachtstroom voordelig voor je kan uitpakken, hangt af van je gedrag en wanneer je relatief de meeste energie gebruikt.

Geniet nu dag én nacht van één voordelig daltarief

Bij Essent kunt u nu dag én nacht van één voordelig daltarief genieten. Kies vandaag nog voor Altijd Daltarief van Essent en uw elektriciteitsverbruik overdag is even voordelig als ‘s nachts of in het weekend. U hoeft dus nooit meer te wachten tot het voordelige daltarief ingaat.

Bekijk Altijd Daltarief


Wat is dagstroom en nachtstroom?

In de meeste provincies geldt van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds de dagstroom en daarna ga je over op nachtstroom. Ook in de weekenden en op feestdagen maak je gebruik van het daltarief. In Limburg en Noord-Brabant kun je al na 9 uur ’s avonds gebruikmaken van nachtstroom.

Heb jij dagstroom of nachtstroom?

Maak jij gebruik van dagstroom en nachtstroom of betaal jij ‘enkel tarief’? Om hierachter te komen, neem je simpelweg een kijkje in je meterkast. Als je elektriciteitsmeter twee meters heeft, maak je waarschijnlijk gebruik van dubbel tarief. Zie je op je meter maar één elektriciteitsmeter, dan heb je enkel tarief. Je kunt het voor de zekerheid ook nog even navragen bij je energieleverancier.

Goed gebruikmaken van dubbel tarief

Het klinkt heel simpel: hoe meer elektriciteit je tijdens de goedkope uren gebruikt, des te meer voordeel kun je uit het dubbeltarief halen. Apparaten die veel stroom gebruiken, zet je dus het liefst aan als het nachtstroom kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van de vaatwasser en wasmachine, of het gebruiken van de wasdroger.

Dagstroom en nachtstroom, of toch liever enkeltarief?

Wanneer is het nu een goed idee om gebruik te maken van dagstroom en nachtstroom? Als je de hele dag door stroom gebruikt, maakt het niet heel veel uit of je een dubbel energietarief hebt of een enkel energietarief. Maar als 60-70% van je energiegebruik ’s avonds of in het weekend is, kan het lonen om over te stappen naar een dubbel energietarief. Je kunt altijd even uitrekenen welk tarief voor jou voordelig uitpakt.

Dag- en nachtstroom en de slimme meter

Voor 2020 ontvangt ieder huishouden in Nederland een slimme meter. Een slimme meter heeft een dubbel telwerk. Als je nog een analoge enkele meter in de meterkast hebt hangen, kun je dus het beste wachten tot de slimme meter wordt geïnstalleerd. Wanneer de slimme meter bij jou wordt geplaatst kun je nagaan op de website van Netbeheer Nederland.