Biogas is het groene alternatief voor aardgas. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof en de bronnen raken uitgeput. Huizen die gas nodig hebben om te verwarmen kunnen daarom beter overstappen op biogas of groen gas. De huidige productie is nog niet hoog genoeg om alle huishoudens van biogas te voorzien, maar wanneer u kiest voor een groengasprogramma bij uw energieleverancier weet u zeker dat uw energiemaatschappij meehelpt met de ontwikkeling van het winnen van biogas op grotere schaal en dat zij CO2-neutraal te werk gaan. Wat dat inhoudt, leggen we hier aan u uit.


Methaan en kooldioxide

Biogas bestaat uit methaan (CH4) en kooldioxide (CO2). Aardgas bestaat ook voornamelijk uit methaan en daarom zijn de gassoorten prima samen te gebruiken. Echter moet biogas, ook wel groen gas genoemd, voordat het gebruikt kan worden als brandstof voor uw cv-ketel eerst bewerkt en gezuiverd worden, zodat het dezelfde kwaliteit krijgt als aardgas.


Vergisting van biomassa

Dat biogas voor een groot deel uit methaan bestaat, is niet zo vreemd. Voor het produceren van biogas wordt biomassa gebruikt dat vooral bestaat uit mest, gft-afval en rioolslib. Vooral mest en rioolslib zorgen voor veel methaan. Door de biomassa te laten vergisten komt het gas vanzelf vrij. Dit is eigenlijk hetzelfde natuurkundige proces dat al eeuwen op aarde gaande is; het vergisten van eeuwenoude planten en aarderesten waardoor er uiteindelijk aardgas ontstaat. Het biogas wordt vervolgens bewerkt en gezuiverd en toegevoegd aan het aardgasnetwerk.


Schone autobrandstof

In Nederland wordt biogas voornamelijk toegepast als schone brandstof voor auto’s en voor het opwekken van groene stroom in warmtekrachtcentrales. Het wordt nog niet op grote schaal gebruikt voor het verwarmen van huishoudens. Wel wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan en wordt de productie van biogas opgeschroefd om aan de gasvraag te kunnen voldoen.


Investeren in de toekomst

Hoewel biogas nog niet voor iedereen toegankelijk is, investeren heel veel energiemaatschappijen wel in de ontwikkeling ervan. In de toekomst zal aardgas namelijk opraken en daarom is biogas hard nodig. Op dit moment kunt u meehelpen door groene energie af te nemen bij uw energieleverancier. Het aandeel biogas dat u geleverd zal krijgen is nu nog zeer klein, maar u investeert hiermee in de toekomst. Bovendien helpen biogasprogramma’s mee aan een beter milieu nu, omdat de energiemaatschappijen aardgas zo CO2-neutraal mogelijk willen aanbieden. Hiermee wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld het planten van bomen om zo aan een gezonder milieu bij te dragen.