Waarom betalen we in 2018 meer belasting op energieverbruik?

De Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie gaan volgend jaar omhoog. Maar waarom gaan we daarvoor meer betalen? Wat doet de overheid met dat belastinggeld?

Waarom gaan de Opslag Duurzame Energie en de Energiebelasting omhoog?

In 2018 wil de overheid 1 miljard euro investeren in duurzame energie. Dat bedrag haalt de overheid op met de Opslag Duurzame Energie: belasting die u betaalt over elke kWh stroom of gas die u verbruikt. We zijn al aardig aan het besparen en verbruiken daardoor minder energie dan voorspeld. Om dat te compenseren, gaat de Opslag Duurzame Energie omhoog. Zo brengen we, als het goed is, samen toch die 1 miljard op. We gaan dus meer betalen, maar gelukkig wel voor een goed doel. Een schone, duurzame toekomst voor ons allemaal.

Daarnaast betaalt u ook Energiebelasting over elke kWh stroom of m3 gas die u verbruikt. Met het verhogen van deze belasting wil de overheid u extra aanmoedigen om minder of duurzamer te verbruiken.

Wat doet de overheid met het geld dat u aan belasting betaalt?

Het geld dat de overheid ophaalt met de Opslag Duurzame Energie gaat direct naar de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie is bedoeld voor ondernemers die energie produceren, en daarbij het milieu niet of nauwelijks belasten.

De opbrengst van de Energiebelasting gebruikt de overheid voor de begroting.

Wat gaat u merken op uw energierekening in 2018?

Energiemaatschappijen hebben geen invloed op de belastingverhogingen van de overheid. Ook Essent niet. U betaalt de verhoogde belastingen en wij dragen deze af aan de overheid. Door de belastingverhogingen krijgen alle Nederlanders in 2018 een hogere energierekening. Bekijk hoe uw rekening is opgebouwd.

Geen vast termijnbedrag? Controleer in 2018 of u genoeg betaalt

U betaalt de overheidsbelastingen over de energie die u verbruikt. Daarom raden we u aan om in het nieuwe jaar te kijken of uw termijnbedrag nog past bij uw verbruik. Log in op mijnessent.nl en bekijk de VerbruiksManager.