Wat zijn de voor- en nadelen van de slimme meter?

Tussen 2014 en 2020 vervangen de netbeheerders alle oude gas- en elektriciteitsmeters in Nederland door slimme meters. Wat zijn de voor- en nadelen van de slimme meter? We zochten het voor u uit.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon uw gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters. Het bijzondere is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als u dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder. Slimme meters hebben veel voordelen.


Wat zijn de voordelen van de slimme meter?

De mogelijkheid om de slimme meter digitaal uit te lezen heeft talloze voordelen. Enkele voorbeelden zijn:

Wat is een energieverbruiksmanager?

Gebruikt u onze VerbruiksManager al? Door regelmatig de meterstanden in te vullen krijgt u een goed overzicht van uw verbruik. Met de slimme meter vergeet u nooit meer om de meterstanden aan onze verbruiksmanager door te geven. Maar er bestaan ook apparaatjes met bijna dezelfde naam: energieverbruiksmanagers. Een energieverbruiksmanager leest uw slimme meter continu af. Zo ziet u van minuut tot minuut hoe uw stroomverbruik verandert zodra u elektrische apparaten aan- of uitzet. Een energieverbruiksmanager is een geweldig instrument om inzicht te krijgen in uw stroomverbruik.


Heeft de slimme meter ook nadelen?

U bent niet verplicht om een slimme meter te laten plaatsen. Enkele redenen waarom mensen een slimme meter weigeren zijn:

Kunt u een slimme meter nog wel gewoon aflezen?

Slimme meters hebben een schermpje waarop u gewoon de meterstanden als getallen afleest. U kunt dus altijd de meterstanden handmatig blijven opnemen.