Wat is het verschil tussen de netbeheerder en de energieleverancier?

In veel artikelen van energiemaatschappijen komt u de termen ‘netbeheerder’ en ‘energieleverancier’ tegen. Maar wat zijn de verschillen tussen de netbeheerder en de energieleverancier eigenlijk? We leggen het graag aan u uit.


De energieleverancier

De energieleverancier is degene die de energie opwekt en levert. Dit kan energie zijn uit Nederland, Duitsland of een ander land in Europa, opgewekt uit bijvoorbeeld wind, water of de zon. De energieleverancier levert die energie (gas en stroom) via het energienetwerk aan.


De energiemaatschappij

In veel gevallen is de energiemaatschappij waar u uw energie van afneemt via een energiecontract, ook de energieleverancier. Dat wil zeggen dat de energiemaatschappij (zoals wij er een zijn) zelf de energie opwekt en levert aan het energienetwerk. Het komt ook voor dat energiemaatschappijen in Nederland energie aankopen van een andere energieleverancier uit het buitenland.

Alle energiemaatschappijen en energieleveranciers maken gebruik van hetzelfde netwerk om stroom en gas bij uw woning te leveren. Zo hoeven er geen talloze leidingen worden aangelegd van de verschillende leveranciers.


De netbeheerder

De hele dag door wordt er energie geleverd via het stroomnetwerk. Om dit drukke verkeer in goede banen te leiden en iedereen van stroom en gas te voorzien, is er een netbeheerder aangesteld. Het netwerk is opgesplitst in verschillende regio’s en iedere regio heeft een eigen netbeheerder toegewezen gekregen. De netbeheerders in Nederland zijn:

U kunt wel overstappen van energiemaatschappij, maar niet van netbeheerder. U krijgt pas met een nieuwe netbeheerder te maken, wanneer u in een andere regio gaat wonen.

Samen met de energiemaatschappijen zorgen de netbeheerders er dus voor dat u stroom en gas in uw woning heeft en dat deze van de door u gekozen leverancier komt. Hiervoor werken de energiemaatschappijen en energieleveranciers samen met de netbeheerders.


Wat doet de netbeheerder?

Iedere woning heeft in Nederland heeft een eigen energieaansluiting met een uniek serienummer, ook wel de EAN-code genoemd. Dit serienummer wordt gekoppeld aan uw naam. Zo weet de netbeheerder dat u op uw adres woont. Aan dit serienummer wordt ook uw energiecontract gekoppeld met de gegevens van de energiemaatschappij. Zo weet de netbeheerder wie u bent, waar u woont en bij wie u energie afneemt.


Wanneer krijgt u te maken met de netbeheerder?

Eigenlijk komt u maar weinig persoonlijk in aanraking met de netbeheerder. Alleen bij storing van het energienetwerk klopt u direct aan bij de netbeheerder. Achter de schermen gaat de netbeheerder voor u aan de slag als u voor het eerst op uzelf gaat wonen, gaat verhuizen of wanneer u overstapt op een andere energiemaatschappij. Bij een verhuizing wordt uw naam en energiecontract aan een nieuwe woning gekoppeld. Gaat u overstappen, dan worden uw naam en woning aan een nieuwe energiemaatschappij gekoppeld. Deze administratieve handelingen regelt de energiemaatschappij met de netbeheerder.


Onderhoud energienetwerk

Naast de administratieve kant van het netbeheer, zijn de netbeheerders ook verantwoordelijk voor de goede staat van het energienetwerk. Zij verzorgen regelmatig onderhoud aan de leidingen, zodat u kunt genieten van gas en stroom.