Bent u verplicht de slimme meter te gaan gebruiken?

U krijgt vroeg of laat een aanbod om een slimme meter te laten plaatsen. Bent u hiertoe verplicht? We nemen de regelgeving rond slimme meters met u door.


Wat is een slimme meter?

En slimme meter is eigenlijk een gewone meter, alleen communiceert hij digitaal met andere apparaten. Als u het toestaat, geeft de slimme meter bijvoorbeeld zelf de meterstanden door aan de netbeheerder.


Wanneer krijgt u een slimme meter aangeboden?

Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. Uw netbeheerder bepaalt wanneer u aan de beurt bent. De slimme meter is gratis, tenzij u zelf verzoekt om hem eerder te plaatsen. In dat geval mag de netbeheerder u ongeveer € 70 in rekening brengen.


Mag u de slimme meter weigeren?

U bepaalt zelf of er een slimme meter in uw huis komt. U hebt wettelijk het recht om de slimme meter te weigeren. Alleen als meer dan 20% van de mensen van dat recht gebruikmaken, handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken. U hebt trouwens ook het recht om wel een slimme meter te laten plaatsen, maar geen toestemming te geven die op afstand uit te lezen. In dat geval blijft u gewoon de meterstanden zelf doorgeven.


Wat gebeurt er als u de slimme meter weigert?

Is uw oude meter nog goed? Als u de slimme meter weigert, blijft u gewoon de oude meter gebruiken. Echter, de netbeheerder moet enorm veel slimme meters plaatsen. Het ligt voor de hand om te beginnen op de adressen waar de meters toch al aan vervanging toe zijn. De kans is daarom groot dat de netbeheerder na uw weigering uw oude meter afkeurt. U krijgt dan een nieuwe meter met hetzelfde meetmechanisme als de slimme meter, maar zonder de mogelijkheid de meterstanden digitaal door te geven.


Hoe is de privacy rond slimme meters geregeld?

De netbeheerder mag de slimme meter niet op elk willekeurig moment uitlezen, en de gegevens ook niet overal voor gebruiken. De slimme meter meet alleen uw totale energieverbruik. De netbeheerder mag niet uw leefpatroon in kaart brengen of onderzoeken welke apparaten u gebruikt. U hoeft dus niet bang te zijn dat iemand via de slimme meter gluurt hoelang u onder de douche staat. Uw netbeheerder en wij mogen uw meetgegevens alleen voor de volgende doelen gebruiken: