Geldt voor uw energiecontract een opzegvergoeding?

Wilt u uw energiecontract opzeggen? Dan moet u misschien een opzegvergoeding betalen. Hieronder leest u wat er in uw energiecontract kan staan over een opzegvergoeding.


Is het verstandig om uw energiecontract op te zeggen?

Onze tarieven zijn scherp, maar er is veel concurrentie op de energiemarkt. Het is logisch dat u rondkijkt naar goedkopere energieleveranciers. Twijfelt u of u bij ons nog goed zit? Doe dan de gratis de ContractCheck.


Wat voor energiecontracten zijn er?

Sommige energiecontracten zijn voor onbepaalde tijd afgesloten, andere hebben een vaste looptijd. U kunt bij ons kiezen voor een energiecontract met een vaste looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Hebt u een energiecontract voor onbepaalde tijd? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over een opzegvergoeding.


Waarom moet u soms een opzegvergoeding betalen?

Hebt u een energiecontract met een vaste looptijd? Dan hebt u ons dus beloofd lang klant te blijven. Dat heeft voor ons allerlei voordelen. In ruil hebben we u een extra scherp tarief gegeven. Als u vervolgens u energiecontract toch eerder beëindigt, valt voor ons het voordeel weg. Daarom vragen we van u een opzegvergoeding.


Wanneer moet u een opzegvergoeding betalen?

U betaalt alleen een opzegvergoeding als u een energiecontract met een vaste looptijd opzegt binnen die looptijd. Voor een energiecontract met onbepaalde looptijd betaalt u geen opzegvergoeding. Hebt u een energiecontract met een vaste looptijd, maar is die looptijd verstreken? Ook dan betaalt u geen opzegvergoeding.


Hoe hoog is de opzegvergoeding?

De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van de resterende looptijd. De resterende looptijd is de tijd tot aan de oorspronkelijk afgesproken einddatum. Voor de duidelijkheid hebben we voor u een overzicht gemaakt van al onze opzegvergoedingen. Bent u nog geen klant bij ons, maar wilt u het wel worden? Vraag dan bij uw huidige energieleverancier hoe hoog de opzegvergoeding is.


Wie bepaalt de hoogte van de opzegvergoeding?

Wij zijn niet verplicht om een opzegvergoeding te hanteren. De overheid heeft alleen bepaald dat voor de opzegvergoeding een maximum geldt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beslist hoe hoog dit maximum is. Wij kiezen de opzegvergoeding zo dat wij de tarieven scherp kunnen houden voor klanten die blijven. Soms betekent dat, dat klanten die vertrekken de hoogste opzegvergoeding betalen die wettelijk is toegestaan.


Hoe voorkomt u dat u een opzegvergoeding moet betalen?

Wilt u uw energiecontract beëindigen en hebt u een energiecontract met een vaste looptijd? In de meeste gevallen is het verstandig om pas op de einddatum over te stappen. Weet u de einddatum niet meer? Hij staat genoteerd in het Contract Einde Register (CER). Dat is een landelijke database van alle lopende energiecontracten. De meeste energieleveranciers kunnen in het CER de einddatum van uw energiecontract opzoeken. Vraag uw nieuwe energieleverancier om uw nieuwe contract op die datum te laten ingaan.