Informatie over netbeheerkosten

Op uw energierekening staan onder meer bedragen die u betaalt aan de netbeheerder. Wat houden die kosten precies in? Wat doet de netbeheerder voor u? Hieronder geven wij u graag wat uitleg over de netbeheerkosten op uw energierekening.

Wat doet uw netbeheerder voor u?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk dat energietransport mogelijk maakt. Dit netwerk bestaat uit onder meer pijpleidingen waardoor aardgas naar uw huis stroomt, en elektriciteitskabels zodat wij u stroom kunnen leveren. De netbeheerder verzorgt uw aansluiting op het netwerk, en verricht het onderhoud dat nodig is om het netwerk goed te laten werken.


Wie is uw netbeheerder?

Nederland is verdeeld in regio's. In de meeste regio's is één netbeheerder actief voor zowel het gas- als het elektriciteitsnet. U bent dan aangewezen op die ene netbeheerder. Wie uw netbeheerder is, ziet u terug op uw energierekening. In sommige regio's zijn er twee netbeheerders: één voor het gas en één voor de stroom. Ook dan kunt u niet voor een andere netbeheerder kiezen.


Welke kosten betaalt u aan uw netbeheerder?

Uw netbeheerder brengt u verschillende kosten in rekening:

Wat betaalt u voor de aansluiting op het netwerk?

U betaalt twee soorten kosten voor de aansluiting:

Welke kosten zijn verbonden aan het transport van gas en stroom?

Voor het transport van gas betaalt u twee soorten kosten:

U betaalt drie soorten kosten voor het transport van stroom:

Welke kosten zijn verbonden aan de meters in de meterkast?

De gas- en stroommeters zijn eigendom van het meetbedrijf. Vaak is het meetbedrijf verbonden aan de netbeheerder. U betaalt voor: