Informatie over netbeheerkosten

Op uw energierekening staan onder meer bedragen die u betaalt aan de netbeheerder. Wat houden die kosten precies in? Wat doet de netbeheerder voor u? Hieronder geven wij u graag wat uitleg over de netbeheerkosten op uw energierekening.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wat doet uw netbeheerder voor u?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk dat energietransport mogelijk maakt. Dit netwerk bestaat uit onder meer pijpleidingen waardoor aardgas naar uw huis stroomt, en elektriciteitskabels zodat wij u stroom kunnen leveren. De netbeheerder verzorgt uw aansluiting op het netwerk, en verricht het onderhoud dat nodig is om het netwerk goed te laten werken.


Wie is uw netbeheerder?

Nederland is verdeeld in regio's. In de meeste regio's is één netbeheerder actief voor zowel het gas- als het elektriciteitsnet. U bent dan aangewezen op die ene netbeheerder. Wie uw netbeheerder is, ziet u terug op uw energierekening. In sommige regio's zijn er twee netbeheerders: één voor het gas en één voor de stroom. Ook dan kunt u niet voor een andere netbeheerder kiezen.


Welke kosten betaalt u aan uw netbeheerder?

Uw netbeheerder brengt u verschillende kosten in rekening:

Wat betaalt u voor de aansluiting op het netwerk?

U betaalt twee soorten kosten voor de aansluiting:

Welke kosten zijn verbonden aan het transport van gas en stroom?

Voor het transport van gas betaalt u twee soorten kosten:

U betaalt drie soorten kosten voor het transport van stroom:

Welke kosten zijn verbonden aan de meters in de meterkast?

De gas- en stroommeters zijn eigendom van het meetbedrijf. Vaak is het meetbedrijf verbonden aan de netbeheerder. U betaalt voor: