Wat is krachtstroom?

Met krachtstroom sluit u gemakkelijk zware elektrische apparaten aan. Denk aan elektrische kachels, elektrische kookplaten, zware machines of een oplaadpunt voor een elektrische auto. Ook als u heel veel zonnepanelen heeft, is krachtstroom een optie. Maar wat zijn nu de voordelen van krachtstroom en wanneer heeft u krachtstroom nodig? 


Wat is krachtstroom?

Kort gezegd is krachtstroom een type elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaard elektriciteitsaansluiting. De stroom is hetzelfde, maar er kan meer stroom naar uw apparatuur stromen. U weet wellicht dat uit een normaal stopcontact 230 Volt komt. Bij krachtstroom is dat met 400 Volt een stuk hoger.


Hoe werkt krachtstroom?

Sommige apparaten hebben meer stroom nodig dan andere huishoudelijke apparaten. Koopt u een bepaald apparaat, dan ziet u op het label altijd of het werkt op krachtstroom. In normale stopcontacten wordt de elektriciteit door twee draden geleverd. Eén draad heeft spanning en de andere draad is een nuldraad. De draad waar spanning op staat heet de fase. Krachtstroom werkt iets anders dan de normale stroom. Bij krachtstroom wordt namelijk gebruikgemaakt van geen twee, maar wel vier draden. Drie van de draden zijn spanningsdraden en er is één nuldraad. In de praktijk betekent dit ook dat er tot wel drie keer zoveel vermogen kan worden geleverd vergeleken met een normaal stopcontact. Ideaal voor bijvoorbeeld sauna’s, jacuzzi’s, lasapparatuur, zware werkplaatsmachines of een oplaadpunt voor een elektrische auto.


Kosten van krachtstroom

De kosten van de geleverde stroom blijven bij krachtstroom hetzelfde. Wel zal een apparaat dat werkt op krachtstroom vaak sneller en aanzienlijk meer stroom verbruiken dan een klein huishoudelijk apparaat. Voor de stroom zelf betaalt u echter niet meer dan normaal. Wel kan het zo zijn dat de maandelijkse vaste kosten die horen bij uw elektriciteitsaansluiting wat omhoog gaan. Informeer voor deze energietarieven bij uw elektriciteitsleverancier.


Krachtstroom aanleggen

In de meeste huizen is tijdens het aanleggen van de elektra niet standaard rekening gehouden met krachtstroomapparatuur. Heeft u die apparatuur wel, dan moet een erkende elektricien of installateur deze krachtstroomaansluiting voor u aanleggen, inclusief de bekabeling naar de plek van het apparaat.