Het kilowattuur en andere eenheden van energie

Wat is eigenlijk een kilowattuur en hoeveel is dat? En waarom wordt er eigenlijk gebruik gemaakt van deze maat? We zetten het een en ander op een rij.


Wat is energie?

Energie is de hoeveelheid werk die bijvoorbeeld een stofzuiger voor u verricht. Hoe langer u de stofzuiger gebruikt, hoe meer energie daarvoor nodig is. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een apparaat te letten op het vermogen. Het vermogen is de hoeveelheid energie die het apparaat verbruikt per seconde. Dit vermogen wordt aangegeven in watt.


Wat is een kilowattuur?

Op uw energierekening leest u hoeveel stroom u hebt verbruikt in kWh. De term kWh is de afkorting van kilowattuur (de h komt uit het Engels: hour). U rekent het energieverbruik van uw stofzuiger uit door het vermogen te vermenigvuldigen met de tijd. Hebt u een stofzuiger van 1.000 watt? Dan verbruikt hij in één uur precies één kWh. Gebruikt u hem elke dag een kwartier, dan kost het zuigen 1,75 kWh per week (7 x 1/4).


Andere eenheden van energie

Er zijn allerlei verschillende eenheden van energie. De belangrijkste zijn:

Waarom wordt stroomverbruik gemeten in kilowattuur?

Officieel zouden we uw stroomverbruik moeten aangeven in joules. Eén joule is echter een zeer kleine hoeveelheid energie. Zouden we uw stroomverbruik in joules meten, dan zou dat gigantische getallen opleveren. Daarom rekenen we liever in kilowattuur. Eén kilowattuur is 1.000 watt x 3.600 seconden = 3,6 miljoen joule. Uw jaarlijkse stroomverbruik is ongeveer 2.500 kilowattuur.