Groenlabel: certificaat voor duurzaamheid

Het is een veel gehoorde term in de groene energiebranche: groenlabel. Maar wat is het precies en hoe komt een bedrijf aan dit label? In dit artikel leggen we u dit graag uit.


Certificatensysteem van de MAP

Om het groenlabel uit te leggen is het belangrijk om eerst te kijken waar dit label uit gegroeid is, namelijk het Milieu Actie Plan, afgekort MAP. Dit actieplan is opgesteld door de verschillende energiemaatschappijen om het leveren en verkopen van energie los te kunnen koppelen van het verduurzamen van de energiemarkt. In dit actieplan werken de energieleveranciers samen om de energiemarkt duurzaam en groen te maken, zodat we de fossiele brandstofmarkt echt vaarwel kunnen zeggen. Het MAP is een meerjarenactieplan met tussentijdse doelstellingen. Om duidelijk te maken hoe duurzaam of ‘groen’ iets is binnen de energiemarkt, is er een eigen certificatensysteem opgezet.


Groene en duurzame stroom

Het groenlabel is ingesteld om aan te kunnen tonen dat er actief aan het MAP wordt gewerkt, maar ook dat er verbeteringen zijn in de industrie op het gebied van duurzame, groene stroom. Een Groenlabel vertegenwoordigt overigens 10.000 kWh aan groene stroom.


Vooral in de tuinbouw

In de tuinbouw wordt letterlijk dag en nacht gebruikgemaakt van energie om de planten goed te laten gedijen zodat er verse groente en fruit verbouwd kan worden. Daarom zien we het groenlabel vooral terug in de tuinbouw. Zo houdt het groenlabel zich bijvoorbeeld bezig met hoe de tuinbouwgewassen worden verbouwd met een zo laag mogelijke milieubelasting. In dit geval dus met zo min mogelijk energieverspilling. Particulieren komen het groenlabel niet zo heel vaak tegen.