Verlaag de energierekening, bespaar op gas

Wanneer u uw woning verwarmt met gas, dan heeft u de keuze uit twee soorten: aardgas gewonnen uit de aarde en biogas, gemaakt van gassen die vrijkomen na het verbranden van biomassa. Aardgas wordt langzamerhand schaars, en biogas wordt nog niet op grote schaal gemaakt, waardoor wordt verwacht dat de komende jaren de gasprijzen gaan stijgen. Toch is er nog gas genoeg om huizen en water mee te verwarmen, vooral als u bespaart op uw gasverbruik. En als beloning kunt u flink op uw energierekening besparen.


Zet de verwarming een graadje lager

Het is een feit: wanneer u de verwarming iets lager zet, bespaart u daar heel wat gas mee. Het is overigens ook beter om de verwarming constant te houden, zodat het huis goed kan verwarmen. Steeds hoog en dan weer uitzetten van de verwarming geeft alleen piekverwarming. Zet de verwarming wel lager wanneer u het huis verlaat of voor het slapengaan. Een uur van tevoren is voldoende; zo heeft u het nog lekker warm, maar vermindert u wel uw gasverbruik.


Isoleer de verwarming met radiatorfolie

Een goede isolatie zorgt ervoor dat er geen warmte weglekt uit uw woning. Radiatorfolie stuurt de warmte uw huis in, in plaats van dat het door de muur achter de verwarming kan wegsijpelen. Radiatorfolie kunt u achter de verwarming tegen de muur plakken. Er is tegenwoordig ook een tweede variant verkrijgbaar. Deze plakt u met behulp van magneten direct op de achterkant van de verwarming. Doordat de warmte niet ontsnapt, zal het huis sneller warm worden.


Ontlucht de verwarming

Wanneer u de verwarming een tijdje niet gebruikt heeft, dan kunnen er luchtbellen in de verwarming en buizen ontstaan. En door deze luchtbellen kan niet de hele verwarming optimaal zijn werk doen. Ontlucht daarom regelmatig uw verwarming met een speciale ontluchtingssleutel. Doe dit voordat u de verwarming gaat gebruiken, maar ook een keertje wanneer deze uit staat – in de zomer bijvoorbeeld.


Zorg voor een droog huis

Niet alleen isoleren is heel belangrijk, ook een droog huis helpt bij het verwarmen van de woning. Door dagelijks het huis te luchten en door gebruik te maken van een goed ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat vocht uit de woning verdwijnt.


Leg vloerverwarming aan

Warmte stijgt altijd op. De beste manier om uw woning te verwarmen is door middel van vloerverwarming. Het is wellicht een investering, maar u zal merken dat u met minder energieverbruik het huis veel beter verwarmt. Op die manier betaalt de investering zichzelf uiteindelijk terug.


Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is handig in huis, omdat u niet alleen direct de temperatuur in huis kunt bepalen (ook van afstand), maar ook uw gasverbruik in kan zien. En door inzicht te hebben in uw verbruik ziet u ook direct hoe u beter kunt besparen.


Douche korter

Het gas in huis verwarmt niet alleen uw radiatoren, maar ook het water voor onder andere de douche. Wanneer u korter doucht, bespaart u al op uw energierekening. Daarnaast is het aan te raden een thermostaatkraan aan te schaffen, zodat u het water op een constante temperatuur kunt instellen. Het grote voordeel van deze kraan is dat u niet zelf warm met koud water hoeft te mengen, want dat doet deze kraan voor u. Het douche- of badwater is hierdoor sneller op temperatuur. U bespaart niet alleen gas, maar ook water wanneer u kiest voor een waterbesparende douchekop.


Besparen op de energierekening

Wanneer u deze of enkele van deze besparingstips toepast in uw woning, dan zal u dit zeker merken aan de energierekening. En dat is mooi meegenomen voor uw portemonnee én voor het milieu.