Energie verbruik meten met de slimme meter

Met de slimme meter meet u uw energieverbruik. Zo weet u welke apparaten het meeste energie verbruiken en dus misschien aan vervanging toe zijn. Hoe dat precies werkt en wat de voordelen zijn van een slimme meter, leest u hier.


Wat is de slimme meter?

De slimme meter is een energiemeter die zelf de meterstanden doorgeeft. Hebben de meters in uw meterkast een digitaal schermpje? Dan hebt u al een slimme meter.


Voldoende privacy met een slimme meter?

De slimme meter geeft alleen uw totale energieverbruik door. U hoeft dus niet bang te zijn dat iemand controleert hoe lang u een bepaald apparaat gebruikt. Wettelijk is vastgelegd dat de netbeheerder uw slimme meter alleen in de volgende gevallen mag uitlezen:Wat betekent energieverbruik meten met de slimme meter?

Met een traditionele meter is het vrij lastig uw energieverbruik te meten. U kunt de meterstanden zelf opnemen en invullen in de VerbruiksManager. Maar dat moet u wel regelmatig doen en lang volhouden. De slimme meter geeft zelf de meterstanden door. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik zonder dat u er iets voor moet doen.

Voordelen van de slimme meter

Energieverbruik meten met de slimme meter heeft een groot aantal voordelen:Hoe komt u aan een slimme meter?

Tussen 2014 en 2020 krijgt iedereen een slimme meter. Gratis. U hoeft er dus niets voor te doen. Maar het kan nog even duren voordat u aan de beurt bent. Wilt u uw slimme meter nu al hebben? Vraag er dan om bij uw netbeheerder. Die vervangt uw meters dan binnen de drie maanden. Alleen betaalt u daar wel voor. De meeste netbeheerders vragen 70 euro om een slimme meter eerder al gepland te plaatsen.


Kunt u de slimme meter ook weigeren?

Wilt u geen slimme meter? Dan mag u de slimme meter gewoon weigeren. Wilt u wel een slimme meter, maar hebt u liever niet dat de netwerkbeheerder hem automatisch uitleest? Geen probleem. Dan laat u die mogelijkheid uitzetten. U blijft de meterstanden dan jaarlijks zelf doorgeven. U kunt uw keuze altijd later veranderen, alleen moet u daarvoor betalen.