Energie verbruik meten met de slimme meter

Met de slimme meter meet u uw energieverbruik. Zo weet u welke apparaten het meeste energie verbruiken en dus misschien aan vervanging toe zijn. Hoe dat precies werkt en wat de voordelen zijn van een slimme meter, leest u hier.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wat is de slimme meter?

De slimme meter is een energiemeter die zelf de meterstanden doorgeeft. Hebben de meters in uw meterkast een digitaal schermpje? Dan hebt u al een slimme meter.


Voldoende privacy met een slimme meter?

De slimme meter geeft alleen uw totale energieverbruik door. U hoeft dus niet bang te zijn dat iemand controleert hoe lang u een bepaald apparaat gebruikt. Wettelijk is vastgelegd dat de netbeheerder uw slimme meter alleen in de volgende gevallen mag uitlezen:Wat betekent energieverbruik meten met de slimme meter?

Met een traditionele meter is het vrij lastig uw energieverbruik te meten. U kunt de meterstanden zelf opnemen en invullen in de VerbruiksManager. Maar dat moet u wel regelmatig doen en lang volhouden. De slimme meter geeft zelf de meterstanden door. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik zonder dat u er iets voor moet doen.

Voordelen van de slimme meter

Energieverbruik meten met de slimme meter heeft een groot aantal voordelen:Hoe komt u aan een slimme meter?

Tussen 2014 en 2020 krijgt iedereen een slimme meter. Gratis. U hoeft er dus niets voor te doen. Maar het kan nog even duren voordat u aan de beurt bent. Wilt u uw slimme meter nu al hebben? Vraag er dan om bij uw netbeheerder. Die vervangt uw meters dan binnen de drie maanden. Alleen betaalt u daar wel voor. De meeste netbeheerders vragen 70 euro om een slimme meter eerder al gepland te plaatsen.


Kunt u de slimme meter ook weigeren?

Wilt u geen slimme meter? Dan mag u de slimme meter gewoon weigeren. Wilt u wel een slimme meter, maar hebt u liever niet dat de netwerkbeheerder hem automatisch uitleest? Geen probleem. Dan laat u die mogelijkheid uitzetten. U blijft de meterstanden dan jaarlijks zelf doorgeven. U kunt uw keuze altijd later veranderen, alleen moet u daarvoor betalen.