Energieveilingen: wat zijn dat eigenlijk?

Een energieveiling wordt opgezet door een bedrijf of organisatie en wordt ook wel collectieve inkoop van energie genoemd. Misschien heeft u weleens zo’n energieveiling op internet gezien. Hebt u zich ingeschreven? Dan kunt u na de veiling een nieuw energiecontract afsluiten. Hoe werkt dit in de praktijk?


Iedereen mag zelf een energieveiling of collectieve inkoop organiseren. Er zijn grote en bekende organisaties zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis die deze energieveilingen organiseren. De laatste jaren is het organiseren van energieveilingen sterk in opkomst en zijn er nog veel meer organisaties die hun eigen energieveiling zijn gestart. U heeft er waarschijnlijk wel een aantal gezien.


Wat is een energieveiling?

Bij een energieveiling probeert de organisator zo veel mogelijk mensen te verzamelen die aangeven dat ze graag mee willen doen met de veiling. Energieleveranciers kunnen vervolgens een zo laag mogelijke prijs bieden om deze hele groep mensen als nieuwe klant te kunnen inschrijven. Hoe groter de groep mensen, des te interessanter is het voor een energieleverancier om mee te bieden.


De energieleverancier die de beste aanbieding doet voor de hele groep wint de energieveiling en kan zo in één klap veel nieuwe klanten krijgen. De deelnemers zelf willen een zo laag mogelijke prijs voor energie betalen. Als u zich ingeschreven heeft, dan mag u een energiecontract met de winnende energieleverancier aangaan. In de meeste gevallen schrijft u zich voorafgaand aan de veiling in voor een bepaald product, bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar voor elektriciteit en gas of langer. U maakt pas uw echte keuze zodra het beste aanbod bekend is.


Wat is het voordeel van een energieveiling?

Het grote voordeel van een energieveiling is dat energiebedrijven een grote groep mensen een scherp aanbod kunnen doen, wat trouwens niet altijd de goedkoopste aanbieding hoeft te zijn voor individuele deelnemers. Vaak worden er ook extra services geboden bij het overstappen of wordt er voor de groep deelnemers aan de veiling een ander interessant aanbod gedaan. Het komt er in ieder geval op neer dat een grote groep mensen die bereid zijn over te stappen van energieleverancier erg interessant is voor andere energieleveranciers. Het meedoen aan een energieveiling geeft overigens geen garantie op de allerlaagste prijs. Energieleveranciers doen ook goedkope aanbiedingen via andere kanalen, zoals een promotie op internet of via speciale vergelijkingssites in combinatie met een overstap- of welkomstbonus.


Energieveilingen in de praktijk

In de praktijk is het voordeel dat mensen halen bij een energieveiling vrij beperkt. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende energievergelijkers. Mensen die een energiecontract afsluiten via een energieveiling zijn op jaarbasis meestal niet voordeliger uit dan wanneer zij een individueel contract zouden afsluiten bij diezelfde energieleverancier. Op energieveilingen wordt over het algemeen geen rekening gehouden met speciale aanbiedingen die men op een andere plek ook al kan vinden. Ook is het aanbod niet specifiek toegespitst op uw persoonlijke situatie, zodat andere contracten mogelijk veel beter aansluiten bij uw energieverbruik. Bovendien is het aantal energieleveranciers dat aan een veiling meedoet vaak beperkt tot slechts een stuk of drie tot vier, waardoor er als het ware minder concurrentie is en de prijzen niet veel lager zullen liggen dan de regulier verkrijgbare en vindbare aanbiedingen.


Door zelf een goede energievergelijking te maken, zijn mensen over het algemeen vaak toch goedkoper uit. Ook wordt er bij energieveilingen vaak niet naar duurzaamheid gekeken. Heeft u bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de terugleververgoeding van belang. Energieveilingen kijken eigenlijk alleen maar naar de prijs, terwijl het complete aanbod van een energieleverancier buiten beschouwing wordt gelaten. Het loont altijd de moeite om verschillende energiepakketten zelf te vergelijken.