Een energieveiling wordt opgezet door een bedrijf of organisatie en wordt ook wel collectieve inkoop van energie genoemd. Misschien heeft u weleens zo’n energieveiling op internet gezien. Hebt u zich ingeschreven? Dan kunt u na de veiling een nieuw energiecontract afsluiten. Hoe werkt dit in de praktijk?

Iedereen mag zelf een energieveiling of collectieve inkoop organiseren. Er zijn grote en bekende organisaties zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis die deze energieveilingen organiseren. De laatste jaren is het organiseren van energieveilingen sterk in opkomst en zijn er nog veel meer organisaties die hun eigen energieveiling zijn gestart. U heeft er waarschijnlijk wel een aantal gezien.

Wat is een energieveiling?

Bij een energieveiling probeert de organisator zo veel mogelijk mensen te verzamelen die aangeven dat ze graag mee willen doen met de veiling. Energieleveranciers kunnen vervolgens een zo laag mogelijke prijs bieden om deze hele groep mensen als nieuwe klant te kunnen inschrijven. Hoe groter de groep mensen, des te interessanter is het voor een energieleverancier om mee te bieden.

De energieleverancier die de beste aanbieding doet voor de hele groep wint de energieveiling en kan zo in één klap veel nieuwe klanten krijgen. De deelnemers zelf willen een zo laag mogelijke prijs voor energie betalen. Als u zich ingeschreven heeft, dan mag u een energiecontract met de winnende energieleverancier aangaan. In de meeste gevallen schrijft u zich voorafgaand aan de veiling in voor een bepaald product, bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar voor elektriciteit en gas of langer. U maakt pas uw echte keuze zodra het beste aanbod bekend is.

Wat is het voordeel van een energieveiling?

Een energieveiling heeft een aantal voordelen:

  • De deelnemende energieleveranciers moeten tegen elkaar concurreren. Daardoor gaat de prijs omlaag.
  • De energieveiling wordt meestal georganiseerd door een grote belangenorganisatie, bijvoorbeeld de ANWB of de Consumentenbond. Zij letten erop dat alles netjes verloopt.
  • U hoeft zich alleen maar aan te melden en het winnende bod af te wachten. Dat is veel makkelijker dan energieleveranciers zoeken en vergelijken op het internet.
  • Pas als de winnaar bekend is, beslist u of u zult overstappen. U zit dus nergens aan vast.

Heeft een energieveiling ook nadelen?

Dat veilingen de energie goedkoper maken, klinkt te mooi om waar te zijn. Als u beter kijkt, vallen enkele nadelen op:

  • De winnaar is het goedkoopst bij gemiddeld energieverbruik. Maar wat als u meer dan gemiddeld verbruikt, of juist minder? Is de winnaar dan nog steeds het goedkoopst?
  • Soms is bedrijf A de winnaar voor stroom en is B het goedkoopst voor gas. Dan zou u bij twee verschillende bedrijven klant moeten worden. Wilt u dat wel?
  • De energienota is een optelsom van heel veel verschillende bedragen. Korting op één bedrag zegt nog niets over de optelsom. Misschien bespaart u door de overstap maar een paar euro. Wilt u daar wel zoveel moeite voor doen?

Energieveilingen in de praktijk

In de praktijk is het voordeel dat mensen halen bij een energieveiling vrij beperkt. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende energievergelijkers. Mensen die een energiecontract afsluiten via een energieveiling zijn op jaarbasis meestal niet voordeliger uit dan wanneer zij een individueel contract zouden afsluiten bij diezelfde energieleverancier. Door zelf een goede energievergelijking te maken, zijn mensen over het algemeen vaak toch goedkoper uit. Ook wordt er bij energieveilingen vaak niet naar duurzaamheid gekeken. Heeft u bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de terugleververgoeding van belang. Energieveilingen kijken eigenlijk alleen maar naar de prijs, terwijl het complete aanbod van een energieleverancier buiten beschouwing wordt gelaten. Het loont altijd de moeite om verschillende energiepakketten zelf te vergelijken.