Energietarieven vastzetten of juist niet

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract komt u voor de keuze te staan of u variabele energietarieven neemt of vaste energietarieven. We leggen in dit artikel uit wat het verschil is tussen vaste en variabele tarieven, zodat de keuze makkelijker wordt. Wanneer we spreken van energietarief, dan bedoelen we het bedrag dat u maandelijks betaalt voor de levering van energie. De netbeheerkosten en overheidsheffingen vormen de andere helft van uw rekening.


Vaste energietarieven

Wanneer u een 1 tot 5-jarig contract hebt, met tarieven die niet veranderen, dan heeft u vaste energietarieven. Een voordeel van een vast energietarief is dat u het hele jaar door hetzelfde betaalt voor energie. U hoeft hier dus niet meer naar om te kijken, behalve wanneer u uw contract vernieuwt.


Variabele energietarieven

Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan kan het wel eens zo zijn dat u een variabel energietarief betaalt. Bij een variabel energietarief kan de energiemaatschappij de prijzen gedurende het jaar twee keer aanpassen. Om het tarief aan te passen worden op 1 januari en 1 juli de nieuwe tarieven bepaald. Het kan dus zijn dat u meer betaalt in de tweede helft van het jaar dan in de eerste helft.


Overstappen

Door over te stappen naar een andere energiemaatschappij kunt u geld besparen op de energierekening door bijvoorbeeld een eenjarig contract aan te gaan tegen vaste tarieven. Ook kunt u bij uw eigen energieleverancier overstappen naar een contract met variabele of vaste tarieven.


Vastzetten of niet?

Het is een lastige keuze of u de energietarieven vast wilt laten zetten of toch variabel houdt. Het is namelijk niet makkelijk om te voorspellen in hoeverre de energieprijzen gaan dalen of stijgen in de toekomst. Er wordt wel verwacht dat de fossiele brandstoffen voor grijze energie steeds kostbaarder worden. Neemt u vooral grijze stroom af, dan kan het zijn dat bij variabele energietarieven de prijzen gaan stijgen.


Advies

Wilt u de gok nemen dat de tarieven gaan dalen, dan is een variabel contract een goede keuze. Maar wilt u liever precies weten wat u maandelijks kwijt bent aan uw energieverbruik, dan raden we een contract met vaste energietarieven aan.