Energietarieven vastzetten of niet?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract neemt u variabele of vaste energietarieven. We helpen u graag met uw keuze. Hieronder leest u wat nou het verschil is tussen vaste en variabele tarieven. 

Energietarieven in het nieuws

Even voor de duidelijkheid: onze energieprijzen blijven gelijk. Zoals u misschien heeft gelezen, gaan de variabele energietarieven bij veel energiemaatschappijen vanaf juli omhoog. Een huishouden moet daardoor mogelijk ruim 60 euro meer betalen.

Vastzetten of niet?

Vastzetten loont zich als de energietarieven omhooggaan. De energietarieven stijgen nu omdat de olieprijzen stijgen en daardoor de inkoopprijzen op de energiemarkt ook hoger zijn. En daar betaalt u aan mee. Daarnaast moet Nederland meer gas importeren, omdat minder gas uit Groningen komt. Vastzetten kan nu een goede keuze zijn, bekijk uw gunstigste aanbod van ons.

We verwachten ook dat fossiele brandstoffen steeds kostbaarder worden. Als energie duurder wordt, verdient u wel uw investering in zonnepanelen of een warmtepomp sneller terug!

Overstappen en besparen?

Door over te stappen naar een andere energiemaatschappij kunt u geld besparen op de energierekening door bijvoorbeeld te kiezen voor een eenjarig contract met vaste tarieven. 

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke aanbod? Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Vaste of variabele energietarieven

Het energietarief is wat u elke maand betaalt voor de levering van energie. De netbeheerkosten en overheidsheffingen vormen de andere helft van uw rekening. Heeft u een 1 tot 5-jarig contract met tarieven die niet veranderen? Dan heeft u vaste energietarieven. Een voordeel van een vast energietarief is dat u het hele jaar door hetzelfde betaalt voor energie. U hoeft hier dus niet meer naar om te kijken, behalve wanneer u uw contract vernieuwt.

Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan betaalt u misschien een variabel energietarief. De energiemaatschappij mag dan de prijzen twee keer per jaar aanpassen. Op 1 januari en 1 juli bepalen energiemaatschappijen de nieuwe tarieven. Het kan dus zijn dat u meer betaalt in de tweede helft van het jaar dan in de eerste helft.

Wat is slim?

Wilt u de gok nemen dat de tarieven gaan dalen, dan is een variabel contract een goede keuze. Maar wilt u liever precies weten wat u maandelijks kwijt bent aan uw energieverbruik, dan raden we een contract met vaste energietarieven aan.

Het is zeker slim om even te kijken wat zonnepanelen voor uw rekening betekenen! Met zonnepanelen bespaart u honderden euro's per jaar op uw energierekening. Check uw dak met uw postcode en huisnummer.Bron: rtlz.nl en pricewise.nl