Steen als batterij: wordt dit de toekomst?

Iedereen kent het wel: zo'n dag dat het zó heet is dat je haast een eitje kan bakken op het asfalt. Het is misschien niet goed voor je autobanden, maar het feit dat steen erg goed warmte kan vasthouden heeft ook z'n voordelen. In Duitsland wordt bijvoorbeeld binnenkort een test gestart om energie op te slaan in steen. Een mooie stap in de energietransitie!

Meer aanbod dan vraag

Er komen steeds meer windmolens en zonnepanelen bij. Op zonnige dagen of als het hard waait, wordt er meer energie opgewekt dan dat er verbruikt wordt. Het is eigenlijk zonde om deze energie verloren te laten gaan. Maar waar laat je al die energie? Accu's zijn nog lang niet groot en sterk genoeg om op grote schaal energie op te slaan. Onderzoekers van Siemens, de Technische Hogeschool Hamburg en energiebedrijf Hamburg Energie hebben daar een oplossing voor bedacht: Sifes, kort voor Siemens Future Energy Solution.

Grote föhn

Het idee is eigenlijk best simpel. Aan de rand van de haven van Hamburg wordt binnenkort zo'n 2.000 vierkante meter aan natuursteen (basaltgruis) geplaatst. Overtollige windenergie wordt eerst omgezet in warmte, die vervolgens via een grote 'föhn' richting de stenen geblazen wordt. De stenen kunnen verhit worden tot 600 graden Celsius, en kunnen de warmte dankzij een isolerende laag enkele uren tot dagen vasthouden.

De moeilijkheid zit 'm nu nog vooral in het terugvormen van de warmte in stenen naar elektriciteit. Eerst zal er koude lucht langs de hete stenen worden geblazen. De warme lucht die dan ontstaat, wordt langs water geleid. Het water wordt op zijn beurt weer omgevormd tot stoom, waarmee middels stoomturbines weer elektriciteit opgewekt kan worden.

Nog niet zo efficiënt

Vooralsnog is deze manier van energie opslaan nog niet zo efficiënt. Verwacht wordt dat ongeveer driekwart van de energie verloren zal gaan, maar men hoopt dat het rendement verbeterd kan worden tot vijftig procent naarmate de opstellingen groter worden. Bovendien kunnen stilgelegde kolen- en gascentrales relatief makkelijk en goedkoop omgebouwd worden tot opslagcentrales, zodat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt kan worden van de bestaande infrastructuur. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat deze oplossing geschikt zal zijn om bewolkte, windstille dagen te overbruggen. Een interessante ontwikkeling!