Donderdag 3 november was Essent voor het eerst live te zien op Facebook. Erik Smit beantwoordde tijdens deze sessie samen met Joost van Hoof, productmanager van Nest, bijna drie kwartier lang alle binnenkomende vragen over de verschillende producten van Nest die Essent aanbiedt. De Nest Learning Thermostat™, de Nest Cam Indoor en de Nest Protect kwamen aan bod. Gemist? We hebben er een paar interessante vragen uitgepikt!

1. Kan ik de Nest thermostaat na de eerste leerweek ook opnieuw laten leren?

Ja, dat kan zeker. U kunt de Nest thermostaat resetten, zodat hij alles wat hij geleerd heeft vergeet en vervolgens begint hij het leerproces opnieuw. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer u, zoals vraagsteller Harmen, te maken heeft met een zogenaamd opstookprotocol in een nieuwbouwhuis.


2. Weet de Nest thermostaat dat er een andere soort verwarming aan staat?

"Wij hebben een speksteenkachel die een groot deel van de huiskamer kan verwarmen. Echter gebruiken we die niet dagelijks. Snapt de Nest thermostaat dat de speksteenkachel aanstaat?"

Hoewel onze productmanager Joost nog niet eerder van een speksteenkachel had gehoord, weet hij ons wel te vertellen dat de Nest thermostaat het zeker door zou hebben wanneer u dagelijks de kachel of open haard aanzet. Na een dag of 10 merkt hij dat de temperatuur bijvoorbeeld elke avond snel oploopt en dan neemt hij dit mee in zijn lerend vermogen. Wanneer het minder regelmatig is, bijvoorbeeld één keer per maand, dan adviseren we de temperatuur via de app of handmatig lager te zetten voordat u de kachel aandoet. Wanneer het zo weinig voorkomt, is het voor de thermostaat namelijk lastig een patroon te ontdekken.


3. Wat zijn de kosten?

Een vraag die veel binnenkwam: wat kost het nou eigenlijk? De Nest thermostaat bieden wij aan in combinatie met verschillende energiecontracten. Sluit je een contract af van 1 jaar, dan betaal je € 149,-, met 3 jaar € 99,- (en tot 19 december tijdens Houseparty zelfs maar €25,-) en met 5 jaar krijg je de thermostaat helemaal gratis. Dit aanbod is voor nieuwe klanten maar uiteraard ook voor onze bestaande klanten. Heeft u bijvoorbeeld een flexibel contract of loopt uw contract bijna af, dan kunt u gewoon gebruik maken van dit aanbod. Bestaande klanten kunnen de thermostaat ook los kopen in onze webshop voor € 249,-.

In alle gevallen is de installatie gratis. Dat wil zeggen, een installatie met de spullen die in de doos zitten. Heeft u bijvoorbeeld vloerverwarming of stadsverwarming, dan kan het zo zijn dat daar extra kosten bij komen. Dit kunt u bij het maken van de installatieafspraak met onze Service Partner afstemmen.


4. Komt er in de toekomst ook een draaibare Nest Cam?

Wat er in de toekomst komt, daar kan Joost in ieder geval niks over zeggen. Maar hij kan wel iets vertellen over het draaien van de camera. Dit is namelijk nodig wanneer een camera een smalle kijkhoek heeft. De Nest Cam Indoor én Outdoor hebben beide een kijkhoek van maar liefst 130 graden. Dus wanneer u een hoek in huis heeft van 90 graden, dan ziet de camera een stuk meer dan dat. In de hoek van de kamer is dan ook een goede plek voor de Cam Indoor, zodat hij een zo groot mogelijke kijkhoek heeft. Maar bijvoorbeeld ook bovenop een keukenkastje kan de Cam vaak de hele woonkamer zien.

Het grootste nadeel van een draaibare camera is dat deze geen beweging kan detecteren in dat deel van de kamer waar de camera van weg is gedraaid. Doordat de Nest Cam een hele grote kijkhoek heeft en hij continu aan het analyseren is, is het een camera die alles in de gaten houdt en niet per ongeluk dingen kan missen.


5. Mag de Nest Protect wel op het plafond gemonteerd worden?

Een vraag van onze kijkers luidde: "Mag de Nest Protect wel op het plafond? Hij moet toch op 1,5 meter hoogte omdat koolstofmonoxide niet opstijgt? Of is dat een fabeltje?"

Ja, dat is inderdaad een fabeltje! Het is nog steeds een vrij hardnekkige mythe die leeft dat koolmonoxidemelders laag bij de grond moeten worden geplaatst. Hiervoor zijn eigenlijk twee redenen. Vroeger, toen de koolmonoxidemelders net op de markt waren, werden deze vaak gevoed door 220 volt. De melder moest daardoor laag bij de grond geplaatst worden, omdat daar het stopcontact zat. Het tweede punt is dat er soms een display op zit waarop de luchtsamenstelling afgelezen kunnen worden. Die zijn natuurlijk lastig af te lezen als de melder op het plafond hangt. Op de site van Brandweer Nederland wordt ook geadviseerd koolstofmonoxidemelders aan het plafond of in ieder geval hoog op te hangen. In de doos van de Nest Protect vindt u ook plaatsingsadviezen, met daarin alle informatie over hoe ver van het plafond u de melder moet hangen, en hoe u de melder het beste kunt bevestigen als u een schuin plafond heeft.


Meer weten?

Wil je meer weten over de Nest thermostaat, Nest Cam en Nest Protect? Of ben je benieuwd welke vragen er nog meer werden gesteld? De live Q&A met Erik en Joost is hieronder terug te kijken.