Smart light: breng sfeer in huis
met slimme lampen

Houdt u ook zo van de zon? Licht geeft mensen energie. Omgekeerd kan een donkere kamer juist een somber gevoel geven. Met slimme verlichting brengt u de sfeer in huis die past bij uw inrichting, stijl of op het moment van de dag. Bovendien is slimme verlichting energiezuiniger dan veel traditionele lampen. Zo houdt u de kosten laag.

Wat is slimme verlichting?

Smart light oftewel slimme verlichting is in feite gewone verlichting, maar dan uitgebreid met een paar slimme details. Zo kunt u slimme lampen op afstand bedienen. U hoeft dus niet alle lichtknoppen in de woonkamer langs als het 's avonds begint te schemeren: met slimme lampen is dat één handeling op uw tablet. Wilt u de sfeer aanpassen voor een romantisch diner? Ook dat is met slimme verlichting in een handomdraai geregeld. Vanwege de uitgebreide mogelijkheden om een fijne sfeer in huis te creëren met eenvoudige en betaalbare middelen is slimme verlichting voor veel mensen de eerste kennismaking met een smart home.

Hoe slim zijn slimme lampen?

Van veel slimme lampen past u niet alleen de helderheid, maar ook de kleur eenvoudig aan. Dat geeft eindeloos veel mogelijkheden. Met de bijgeleverde app regelt u uw verlichting en bewaart u de instellingen die u prettig vindt tijdens bijvoorbeeld het televisie kijken. Zo zijn ze altijd weer snel in te stellen. Slimme verlichting is ook handig om bijvoorbeeld inbrekers buiten de deur te houden als u op vakantie bent: u schakelt vanaf uw smartphone of tablet de lampen aan en uit alsof u gewoon thuis bent.

Slimme verlichting of slimme schakelaars?

De lampen op afstand aan- en uitzetten is ook mogelijk met slimme schakelaars. Slimme schakelaars zoals die van KlikAanKlikUit zijn geschikt voor alle soorten verlichting, dus niet alleen slimme lampen. Dat is handig voor situaties waarvoor (nog) geen geschikte slimme verlichting op de markt is. Denk bijvoorbeeld aan een oude schemerlamp die u te mooi vindt om te vervangen maar die u wel op afstand wilt kunnen bedienen. In situaties waarin slimme verlichting en traditionele lampen met slimme schakelaars allebei mogelijk zijn, kiezen de meeste mensen voor slimme verlichting. Dat biedt namelijk meer mogelijkheden. Zo toveren de Philips Hue ledlampen elke sfeer in huis die u maar wenst. Omdat ze energiezuinig zijn, haalt u met een gerust geweten wat meer slimme verlichting in huis om ook minder voor de hand liggende plekken te verlichten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verlichting van de trap, achter de televisie, op de gordijnen, op schilderijen (om ze extra te laten opvallen) of in een kast (voor een heel chique look). Slimme verlichting is er in allerlei soorten, waaronder bulbs, spots en ledlampen. Ook hebt u de keuze uit enorm veel merken. Maar wees u ervan bewust dat niet alle merken slimme verlichting goed samenwerken met elkaar en met de app waarmee u alles bedient. Het is dus verstandig hierover informatie in te winnen voordat u slimme verlichting koopt van een merk waar u nog geen ervaring mee hebt.