Maak uw verwarming slim met een wifi-thermostaat

Met een wifi thermostaat bedient u uw huis eenvoudig op afstand via een tablet of smartphone, zo maakt u het al lekker warm terwijl u nog onderweg naar huis bent. Een wifi thermostaat is daardoor een handig hulpmiddel om energie te besparen en tegelijkertijd een nog comfortabelere woning te creëren.

Wat is een wifi thermostaat precies?

Een wifi thermostaat is eigenlijk niets anders dan de bekende klokthermostaat, waarmee u de verwarming op gezette tijden automatisch inschakelt en uitschakelt. Vaak zijn er verschillende programma’s mogelijk, zoals voor werkdagen, vrije dagen en weekenden. De thermostaat stuurt uw cv-ketel aan en zorgt op het juiste moment voor een aangename temperatuur in uw woning. Een wifi thermostaat doet precies hetzelfde, maar beschikt als extra belangrijke functie over draadloos internet (wifi). Omdat een wifi thermostaat met internet verbonden is, kan deze ook via internet worden aangestuurd. Dat doet u bijvoorbeeld via uw smartphone of tablet, ongeacht uw locatie. Zo maakt u de woonkamer vanuit bed of zelfs uw auto alvast lekker warm. En bent u een keer vergeten om de verwarming uit te zetten? Geen probleem, want ook dat regelt u eenvoudig via uw smartphone of tablet. Het op afstand kunnen bedienen van uw thermostaat wordt al snel een functie die u niet meer wilt missen.

Hoe werkt een wifi thermostaat?

Een wifi thermostaat verbindt u met uw thuisnetwerk via wifi. Net zoals uw smartphone, tablet, laptop of soms zelfs televisie wordt uw thermostaat een apparaat binnen uw netwerk. Zodra een thermostaat wifi heeft, benadert u deze eenvoudig via een app op uw mobiel of tablet. Het is zelfs mogelijk dat uw thermostaat rekening houdt met het actuele weer. Veel wifi thermostaten zijn bovendien voorzien van een bewegingssensor, die automatisch detecteert of u wel of niet in de woning aanwezig bent. Op basis van de gegevens die de wifi thermostaat ontvangt, bepaalt deze of de verwarming in uw huis hoger of juist lager gezet dient te worden. Een wifi thermostaat is zelflerend en leert u en uw gedrag en dat van andere gezinsleden in uw woning vanzelf kennen.

Wat is het voordeel van een wifi thermostaat?

Een thermostaat met wifi biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van een conventionele thermostaat of klokthermostaat. Vooral wanneer u een onregelmatige levensstijl hebt, komen de voordelen van een wifi thermostaat tot hun recht. Als u eerder dan normaal thuis komt, dan zet u de verwarming via uw smartphone alvast wat hoger. Als u juist later thuiskomt, laat u de cv-ketel wat later inschakelen. De bediening is zeer eenvoudig en doet u via een handige en eenvoudige gratis app. Hiermee bespaart u energie en dus kosten, omdat uw verwarming nooit meer onnodig aanstaat als er niemand thuis is. Bovendien krijgt u veel beter inzicht in uw verbruik. De E-thermostaat met van Essent is een goed voorbeeld van een gebruiksvriendelijke wifi thermostaat, die u via een handige app aanstuurt. Hoe bedient u een wifi thermostaat eigenlijk?

Wat zijn nadelen van een wifi thermostaat?

Hoewel een wifi thermostaat vooral veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die een thermostaat wifi mogelijk niet geschikt voor u maken. Heeft u bijvoorbeeld geen smartphone of tablet? Dan heeft een wifi thermostaat voor u geen nut, omdat u de thermostaat dan niet op afstand kunt bedienen. Heeft u wel een smartphone of tablet, dan dient dit een Apple-apparaat zoals een iPhone of iPad te zijn, of een device met het Android besturingssysteem. De thermostaat app werkt namelijk niet met een Windows Phone. Ook zijn wifi thermostaten wat duurder dan een normale thermostaat. Als u graag een wifi thermostaat wilt hebben, zoek dan naar acties waarbij u een thermostaat met wifi als welkomstcadeau of een aanzienlijke korting hierop krijgt.

Let er ook goed op of uw cv-ketel aangesloten kan worden op een wifi thermostaat. Bij oudere ketels kan het zijn dat ze geen thermostaat met wifi ondersteunen. De slimme Nest thermostaat is gelukkig op zeer veel cv-ketels aan te sluiten. Bekijk hoe u energie kunt besparen met de Nest thermostaat.