De winter, herfst en soms de lente kunnen fris en koud zijn. Deze koude weert u uit uw huis door de verwarming lekker aan te zetten. Maar… soms kan het tochten in huis. En daar waar het tocht, lekt warmte weg uit de woning. Hierdoor zet u wellicht de thermostaat een graadje hoger en dat is zonde van het gas en van de energierekening. Wilt u een lekker warm huis, zonder tocht? Dan is het belangrijk om naden en kieren bij ramen en buitendeuren goed te dichten. Want daar komt de tocht het eerste vandaan.


Lokaliseren

Tocht is gemakkelijk te lokaliseren, vaak is het namelijk gewoon met uw handen al te voelen. Lukt dit niet, neem een blaasbalgje en vul deze met talkpoeder. Spray het poeder tegen het kozijn of langs de posten van buitendeuren. Zijn er open naden en kieren dan zal het poeder aan de andere kant van het raam of de deurpost te zien zijn.


Tochtstrips

De naden en kieren bij buitendeuren, zoals de voordeur, de tuindeur of de balkondeur dicht u het gemakkelijkste met tochtstrips. Deze strips worden langs de deurposten geplaatst en zorgen ervoor dat de deur goed sluit, zonder dat er tocht langs kan komen. Plaats aan de kant waar de deur of het raam draait zelfklevend tochtband. Dit kunt u op maat knippen en gemakkelijk tussen het raamkozijn en de post plakken om zo tocht te voorkomen.


Kitten

Om naden en kieren te dichten langs raamkozijnen kunt u kit gebruiken. Breng deze aan langs het glas en het kozijn, daar waar de tocht is ontstaan. Uiteraard zijn tochtstrips ook aan te raden bij ramen die open kunnen.


Plekken waar het kan tochten

Ramen en buitendeuren zijn niet de enige plekken waar tocht door kan komen. Heeft u een benedenwoning dan kunnen de meterkast en kruipruimte tochtige kieren of naden bevatten. Check deze daarom ook grondig. Heeft u een kelder, souterrain of zolder, loop dat ook alle muren of het dak goed na. Een goed geïsoleerd huis houdt namelijk warmte vast en dan hoeft u een stuk minder hard te stoken.


Let op ventilatie

Kieren onder de deuren dicht u bij voorkeur niet. Het is belangrijk dat er een goede luchtdoorstroom door uw woning kan gaan. Ventilatie is heel belangrijk om de zuurstof in uw woning te vervangen en de lucht in huis te reinigen. Zet daarom regelmatig – ook tijdens de wintermaanden – een raam open om het huis lekker te luchten. Tijdens een uurtje ventileren is het wel aan te raden om de verwarming in huis een stukje terug te draaien, zodat u niet onnodige warmte uit huis verliest.


Zelf doen of laten doen

Het dichten van naden en kieren is heel gemakkelijk zelf te doen als u een beetje handig bent. Met behulp van een klushulp op internet wordt het nog gemakkelijker. Vindt u het lastig of kunt u het niet zelf, dan kunt u natuurlijk de hulp van Essent inschakelen. Dan sturen wij een vakman bij u thuis langs.

Wij hebben nog meer bespaartips voor u om uw huis beter te isoleren, want goede isolatie zorgt ervoor dat u meer energie kunt besparen, omdat u minder hard hoeft te stoken.


Meer informatie over het isoleren van uw woning