Het isoleren van uw huis is een effectieve manier om veel energie en geld te besparen. Bovendien neemt het comfort in uw woning toe en geniet u sneller van een aangenaam warm huis, terwijl u minder verbruikt. Welke mogelijkheden zijn er en uit welke isolatievormen kunt u kiezen? De beste en meest effectieve isolatiemaatregelen zijn onder andere het huis isoleren met spouwmuurisolate, vloer- en bodemisolatie, dakisolatie en het plaatsen van HR+++ glas. Deze vier soorten isolatie leveren het beste resultaat in verhouding tot de investering.


1. Huis isoleren met spouwmuurisolatie

Een spouw is de holle ruimte tussen twee enkelsteenmuren. Het isoleren van de spouwmuur wordt al sinds eind de jaren zeventig toegepast. Bij de bouw van deze woningen werd over het algemeen nog geen rekening gehouden met goede isolatie van de gevelmuren, omdat aardgas nog niet zo duur was en het milieu een minder grote rol speelde. Hoe anders is dat nu. Spouwmuurisolatie is een goede manier om voor relatief weinig geld uw huis te isoleren en energiezuiniger te maken. Uw muur hoeft niet opengebroken te worden, omdat er simpelweg kleine gaatjes in de muur worden gemaakt die daarna gevuld wordt met isolatiemateriaal. De kosten vallen vaak mee en de besparingen op gas zijn groot. Ook het klimaat in huis verbetert sterk, en vochtigheid en tocht zullen verdwijnen. Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf aangebracht en ook het verwijderen van oude isolatiematerialen kan van buitenaf gebeuren. De gaatjes die in de muur gemaakt worden om de muur te vullen worden weer netjes dichtgemaakt. Alles kan binnen een dag gedaan worden, waarna u direct profiteert van een beter comfort in huis en een lagere energierekening.


2. Dakisolatie

Dakisolatie is een zeer populaire vorm van huis isoleren en bespaart gemakkelijk honderden euro’s per jaar. Doordat warmte opstijgt, verliezen de meeste huizen namelijk veel warmte via het dak, waardoor u onnodig veel moet stoken. Wanneer u het dak isoleert, gaat er tot wel tien keer minder energie verloren. Afhankelijk van uw situatie is het aanbrengen van dakisolatie door uzelf goed te doen. Ziet u op tegen de klus, dan bieden veel bedrijven hun diensten aan.


3. Huis isoleren via vloer- en bodemisolatie

In de meeste oudere huizen verliest men ongemerkt veel warmte via de vloer. Door vloerisolatie of bodemisolatie uit te voeren behoort dit tot het verleden en heeft u ook geen last meer van koude voeten. In de meeste gevallen wordt vloerisolatie van onderaf aangebracht. Via de kruipruimte wordt een isolerende laag tegen de onderkant van uw vloer gespoten. De klus is vaak binnen een dag klaar en u heeft er weinig overlast van. U profiteert direct van meer comfort in huis, de vloer voelt minder koud aan en bovendien bespaart u meteen op de verwarmingskosten. Heeft u geen kruipruimte? Dan kan er ook aan de bovenkant van uw vloer geïsoleerd worden. U krijgt dan een speciaal isolerend ondertapijt of een nieuwe dekvloer die de kou tegenhoudt.


4. Huis isoleren met driedubbelglas: HR+++

U heeft vast weleens gehoord van dubbelglas. HR+++ glas is zelfs driedubbel glas. Dit type glas isoleert nog beter dan dubbel glas en houdt warmte goed in huis. HR+++ glas zorgt na plaatsing voor een verbetering van het wooncomfort, maar ook is het geluidwerend en het wordt voor dieven nog lastiger inbreken. Uw huis wordt veiliger en uiteraard bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten. Zelfs als uw kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, is het plaatsen van HR+++ glas vaak een uitstekende investering in isolatie.


Welke isolatie voor uw huis kiezen?

Welke vorm van isolatie voor uw woning geschikt is, hangt af van meerdere factoren, zoals het bouwjaar van uw huis en de destijds gebruikte (isolatie)materialen. Het meeste resultaat haalt u uit spouwmuurisolatie en dakisolatie, gevolgd door vloerisolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas. Het loont de moeite om een expert naar uw situatie te laten kijken voor een uitgebreid advies. Over het algemeen geldt: investeringen in isolatie van uw huis verdient u al binnen enkele jaren automatisch terug. Nieuwsgierig naar de isolatiemogelijkheden voor uw woning? Experts vertellen u graag vrijblijvend meer over de mogelijkheden.