Het isoleren van uw woning is een logische eerste stap wanneer u denkt aan energie besparen. Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder gas en daarmee bespaart u flink op uw energierekening. De investering betaalt zich al snel terug. Bovendien is isoleren geen gedoe: de klus is doorgaans binnen 1 dag geklaard. Toch zijn niet alle woningen in Nederland goed geïsoleerd. Maar hoe herkent u een slecht geïsoleerde woning? We zetten de mogelijke problemen op een rijtje.

Een hoog energieverbruik met een hoge energierekening 

In een slecht geïsoleerde woning moet veel gestookt worden. Veel van de warmte kan het huis gemakkelijk verlaten door muren, ramen, naden en kieren. Wist u dat in een slecht geïsoleerde woning zo’n 30% van de warmte verloren gaat via de muren, en nog eens 30% via het dak? Omdat er veel warmte verloren gaat, werkt de verwarming hard om uw woning warm te houden. Dit kost energie. Het resultaat: een hoge gasrekening. 

Moeite met het verwarmen van uw woning

Op koude dagen wilt u een lekker warme woning. Dat is wel zo comfortabel. Is uw huis moeilijk warm te krijgen? Blijft het koud in uw woning, ondanks dat de verwarming aan staat? Ook dit kan betekenen dat uw woning niet optimaal geïsoleerd is. Spouwmuurisolatie is een eenvoudige eerste stap voor een beter geïsoleerde woning. U bespaart tot wel 30% op uw stookkosten en de investering heeft u gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. Het isoleren van uw spouwmuren is binnen 1 dag geregeld.

Een warm huis in de zomer

In de winter verlangt u naar een warme temperatuur in huis. In de zomer wilt u juist kunnen genieten van een koele temperatuur. Om grote hitte tegen te gaan doen we vaak de gordijnen dicht of de luifel omlaag. Zo houden we ons huis zo koel mogelijk. In een slecht geïsoleerd huis zorgen deze maatregelen niet voor een koele woning. De warmte wordt niet tegengehouden en komt op verschillende manieren naar binnen. Bijvoorbeeld via de muren, ramen, naden en kieren.

Last van koude voeten

Heeft u vaak last van koude voeten? Zelfs koude voeten kunnen duiden op slechte isolatie. Openingen en kieren rondom deuren zorgen voor een koude trek over de vloer. Bovendien zijn koude voeten vaak een gevolg van een slechte vloerisolatie. Niet zo comfortabel!

Heeft u een kruipruimte? Dan is het isoleren van uw vloer vrij eenvoudig en vaak binnen 1 dag geregeld. De investering verdient u gemiddeld binnen 5 jaar terug. Daarmee geniet u niet alleen van warme voeten, uw huis wordt gelijkmatiger warm en u heeft geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte.

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen en schimmel in huis kunnen ontstaan wanneer woningen niet goed geïsoleerd zijn. Dat klopt. Toch kunnen deze problemen ook optreden als de woning juist wél goed geïsoleerd is. Dat gebeurt als het huis niet goed geventileerd is. De warmte en vochtige lucht kan niet weg, waardoor vochtproblemen en schimmel kunnen ontstaan. Dit is niet goed voor het leefklimaat in huis. Goede ventilatie zorgt voor frisse lucht. Isolatie en ventilatie kunnen niet zonder elkaar. 


Herkent u één of meerdere van bovenstaande problemen? Bekijk dan de mogelijkheden voor het isoleren van uw woning.