Je woning isoleren: wel of geen subsidie?

Het isoleren van uw huis is een energiebesparende maatregel. Energiebesparende maatregelen zorgen voor meer wooncomfort. Bovendien daalt uw energieverbruik, wat zorgt voor een lagere energierekening. Het isoleren van je woning verdient zichzelf al snel terug. Helaas is de landelijke subsidiepot voor woningisolatie leeg. Verschillende financiële regelingen maken isolatie extra aantrekkelijk. 


Financiële regelingen voor woningisolatie

Heeft u plannen voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, bekijk dan of deze regelingen op uw situatie van toepassing zijn. We hebben de regelingen voor u op een rijtje gezet.

Btw-voordeel

De Nederlandse overheid stimuleert het energiezuinig maken en verduurzamen van woningen. Daarom komt mensen die hun huis isoleren tegemoet. Is uw huis ouder dan 2 jaar? Dan betaalt u het lage btw-tarief van 6% over de arbeidskosten. Voor de materialen geldt een standaard btw-tarief van 21%. Het lage btw-tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Provinciale of gemeentelijke regelingen

Sommigen gemeenten bieden stimulerende maatregelen voor het isoleren van uw woning. Bijvoorbeeld gemeentelijke subsidie of gunstige leningen. Bekijk de Energiesubsidiewijzer voor een compleet overzicht van de mogelijkheden in uw gemeente. Meer informatie vindt u op de website van de Energiesubsidiewijzer.

Energiebespaarlening

Als woningeigenaar is het mogelijk de isolatiekosten van uw woning te financieren met een Energiebespaarlening. Deze lening is in het leven geroepen is voor energiebesparende maatregelen aan woningen, zoals isolatie. Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten bieden de zogenaamde ‘duurzaamheidslening’ voor het financieren van energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie. Of u gebruik kunt maken van deze regeling, is afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Met de Duurzaamheidslening financiert u energiebesparende maatregelen tegen gunstige voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Stimuleringslening

Met de Stimuleringslening financiert u onderhoud, renovatie of restauratie tegen gunstige voorwaarden. Of u gebruik kunt maken van deze regeling, is afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Meer informatie vindt u op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.