Energie besparen met goede isolatie

Besparen op de energierekening, dat willen we allemaal, want dat is goed voor de natuur en voor uw portemonnee. Wist u dat u op uw energierekening kunt besparen door uw woning te voorzien van goede isolatie? Goede isolatie houdt namelijk de warmte van uw verwarming binnen op koude dagen en houdt de warmte van de zon buiten in de zomer. Zo geniet u het hele jaar door van een aangenaam huis.


Isoleren ja of nee?

Het isoleren van uw huis kost natuurlijk geld, daarom is het goed om van te voren te kijken of uw woning wel geïsoleerd zou moeten worden. Grof gezien kunnen we aannemen dat huizen die na 1983 zijn gebouwd, voorzien zijn van een goede isolatie wat betreft kelder, dak, zolder, souterrain en de rest van de woning. Toch kunnen ook nieuwere huizen wel eens een isolatie-update gebruiken. Huizen van voor 1983 kunnen best wat extra isolatie gebruiken. Wat voor uw woning van toepassing is, verschilt dus van huis tot huis. In dit artikel geven we tips voor isolatie voor alle bouwjaren.


Isoleren van ramen en deuren

Ook huizen van na 1983 kunnen tochten. Dat gebeurt voornamelijk bij ramen en deuren. Kitranden kunnen slijten en de deur kan wat gekrompen zijn onder invloed van het weer. Zij vormen dan een grote bron van warmteverlies in de winter. Naden of kieren kunt u gemakkelijk dichten met flexibele tochtband of tochtstrips. Met kit kunt u eventueel oude kitranden vernieuwen en kieren of naden dichtmaken. Dat scheelt zeker in de tocht in huis en de warmte blijft binnenshuis. Het dichten van naden en kieren zorgt ervoor dat warmte niet weglekt en u minder hoeft te stoken.


Isoleer de radiator

De radiatoren in uw woning geven warmte af de kamer in, maar ook naar de muur toe. Dat is eigenlijk zonde, want dat is warmte die vaak via de muur uw woning verlaat. Maak het extra warm in huis, zonder teveel te hoeven stoken, en plak radiatorfolie achter de radiator. Hierdoor kan er geen warmte via de muur ontsnappen en daarmee bespaart u dus op de energierekening.


Zolder-, kelder- of kruipruimte-isolatie

Oude huizen met zolders, kelders of een souterrain kunnen vaak wat extra isolatie gebruiken. Vooral de uiteindes van uw huis, zowel onder als boven de grond, moeten goed geïsoleerd worden om zo warmteverlies te voorkomen. Controleer dakpannen en isoleer het dak extra goed om kou en ook zomerse hitte buiten te houden. De muren van een kruipruimte of kelder kun je ook isoleren (inclusief aanwezige ramen) om zo geen warmte te verliezen. Dat scheelt ook zeker in de verwarmingskosten.


Tips bij isolatie

Voordat u direct met de kitspuit aan de slag gaat of houtwol voor de zolder aanschaft, is het belangrijk om eerst te kijken of de isolatie wel nodig is. Een isolatie-expert kan hierbij helpen. Hij geeft namelijk adviezen waar u moet beginnen met isoleren om vochtproblemen voor te blijven. Wanneer u bijvoorbeeld dubbelglas aanbrengt, maar de rest van het huis niet goed isoleert, kan er meer condens en dus vocht in de woning achterblijven. Verder is het goed om op het volgende te letten:

Dit alles helpt zeker mee om de energierekening te verlagen en de isolatie van uw woning te verhogen. Uiteraard hebben wij nog meer bespaartips voor u waar u het milieu en uw energierekening mee helpt.