Buitenmuur isoleren voor besparing en meer comfort

Door een buitenmuur te isoleren bespaart u op de energiekosten en zal uw woning er van buiten weer helemaal als nieuw uitzien. Door gevelisolatie aan de buitenkant verliest u binnen bovendien geen leefruimte en heeft u vrijwel geen risico op vochtproblemen. Daarmee is het een interessante vorm van isolatie. Vooral wanneer u ook al van plan bent de kozijnen te vervangen of te renoveren is buitengevelisolatie een goede optie.


Buitengevelisolatie houdt de warmte langer binnen

Gevelisolatie aan de buitenkant is een van de meest besparende mogelijkheden voor woningbezitters die hun energierekening willen verlagen. Dat komt vooral doordat u na het isoleren van de buitenmuur niet langer warmte via de bakstenen van de gevel verliest. De warmte blijft langer binnen en bovendien heeft u minder energie nodig om het warm te krijgen. De verwarming hoeft minder hard te werken en slaat minder vaak aan, waardoor u gemiddeld ruim 10 m3 gas per vierkante meter gevelisolatie bespaart. Hierdoor wordt uw energierekening aanzienlijk lager.


Mag u gevelisolatie aan de buitenkant uit laten voeren?

Buitengevelisolatie heeft tot gevolg dat het uiterlijk van de woning verandert. Dat is een van de redenen dat het verplicht is om bij de gemeente toestemming en een vergunning aan te vragen voor deze verandering. Soms komt het voor dat het uiterlijk van de voorkant van uw woning niet mag wijzigen, bijvoorbeeld bij monumentale gebouwen en beschermde stadsgezichten. Ook voor rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen bestaan soms beperkende voorwaarden. Krijgt u te horen dat er inderdaad een beperking geldt? Vraag dan na of het verbod geldt voor alle gevels of alleen voor de voorgevel. U zou er dan voor kunnen kiezen om buitengevelisolatie te combineren met spouwmuurisolatie of een voorzetwand aan de binnenkant voor de muren die van buiten niet van aanzien mogen veranderen. Anders kunt u ook kiezen voor gevelisolatie aan de binnenkant.


Wat gebeurt er precies bij het isoleren van de buitenmuur?

Buitengevelisolatie houdt in dat u isolatiemateriaal laat plaatsen tegen de buitenmuren van de woning. Isolatie laten plaatsen tegen de buitenzijde van de buitenmuren is een van de meest kostbare vormen van gevelisolatie, maar er zijn interessante subsidiemogelijkheden beschikbaar, indien u tegelijkertijd nog een andere energiebesparingsmaatregel laat uitvoeren. Zo bestaat sinds kort de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’, waarbij u in aanmerking komt voor subsidie wanneer u twee of meer energiebesparende maatregelen neemt. Bedenk bovendien dat buitengevelisolatie een van de hoogste energie- en geldbesparingen oplevert. Let daarbij goed op welk isolatiemateriaal gebruikt wordt. Daarbij zijn verschillende afwerkingsmethoden mogelijk, zoals sierpleister of een gevelbekleding van bakstenen, steenstrips, gevelpanelen van kunststof of hout.


Verschillende afwerkingsmethoden voor de nieuwe buitenmuur

Om een buitenmuur te isoleren wordt in de meeste gevallen op de bestaande buitenmuur een regelwerk aangebracht, waartussen isolatiemateriaal geplaatst wordt. Het is vooral de afwerking daarvan die bepalend zal zijn voor het nieuwe uiterlijk van uw woning. De meest gebruikte soorten afwerking van buitengevelisolatie zijn:

Bakstenen
Met bakstenen wordt een geheel nieuwe muur om de bestaande buitenmuur heen gemetseld. Deze methode zorgt wel voor het meeste ruimteverlies buiten, maar is zeer effectief. Vaak is het nodig om voor de nieuwe muur ook een nieuwe fundering te plaatsen en moeten kozijnen verplaatst of vervangen worden. Deze methode wordt vooral toegepast bij grote renovaties.

Steenstrips
De nadelen van een afwerking met bakstenen worden opgelost met dunne steenstrips. Als u geen nieuwe fundering wilt of kunt plaatsen en buiten weinig ruimte wilt verliezen, dan is een oplossing van steenstrips een goede optie. Van buiten lijkt uw muur dan geheel nieuw.

Gevelbepleistering
Het bepleisteren van de gevel heeft een strak en modern resultaat. Het plaatsen van een fundering is niet nodig en de kozijnen kunnen vaak ook op hun plek blijven staan.

Hout
Er bestaan diverse houtsoorten die geschikt zijn voor buitengevels. Het hout zal bevestigd worden op isolatieplaten aan de buitenmuur.

Gevelpanelen
Er bestaan speciale gevelplaten van onder meer aluminium of kunststof. Deze platen worden op dezelfde manier toegepast zoals hout en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten, afhankelijk van de gewenste uitstraling van uw woning.


Buitenmuur isoleren klus voor professional

Het isoleren van uw buitenmuur is gezien de aard van de werkzaamheden overigens wel een project voor professionals en is niet aan te raden om als doe-het-zelfklus uit te voeren. Benieuwd naar de mogelijkheden om uw buitenmuur te isoleren? Bekijk de mogelijkheden en vraag een vrijblijvend isolatieadvies aan.