Hoe energiezuinig zijn spaarlampen en ledlampen? Wat doet u met kapotte lampen? Heeft het zin nog werkende gloeilampen te vervangen? We zetten de belangrijkste weetjes over energiezuinig verlichten voor u op een rij.


Waarom kiest u voor een spaar- of led-lamp?

Lampen verbruiken stroom. Om stroom op te wekken, gebruiken we (nu nog) voornamelijk fossiele brandstoffen. Dat is schadelijk voor het milieu. Door energiezuinige verlichting te gebruiken, beperkt u de schade aan het milieu. Elke dag opnieuw. Daarom is het belangrijk dat u bij de aanschaf van een nieuwe lamp kiest voor een energiezuinig exemplaar. Voor de meeste toepassingen bestaat wel een geschikte ledlamp.


Hoe energiezuinig zijn led-lampen?

Van alle soorten lampen is led-verlichting het meest energiezuinig. Ook geven ledlampen de minste warmte af en hebben ze een lange brandtijd. Ook spaarlampen zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen. Het hangt er een beetje vanaf welke ledlamp u precies vergelijkt met welke gloeilamp, maar in veel gevallen scheelt het zo'n 80 procent. Halogeen-, tl-lampen en spaarlampen zitten ertussenin. Ten opzichte van gloeilampen zijn ze ongeveer 25 procent zuiniger.


Soorten led-lampen

Er zijn een aantal soorten ledlampen, ieder met hun eigen toepassingsmogelijkheden:

  • Reguliere ledlamp. Dit zijn led-lampen met een kleine fitting (E14) of grote fitting (E27), die je in plaats van de ouderwetse gloeilamp kunt gebruiken.
  • Led spot. Deze ledlampen passen in lampen met een GU10-armatuur.
  • Led dimmer. Led-verlichting is standaard niet dimbaar. Op de verpakking staat of de ledlamp dimbaar is.
  • Led tl. Led tl-buizen vervangen zowel uw standaard T5 als oudere T8 tl-buizen.
  • Led strip. Led-strips zijn de moderne variant van accentverlichting en bieden een scala aan kleuren. Je kunt een led-strip bijvoorbeeld achter de tv plakken.

Heeft het zin nog werkende gloeilampen te vervangen?

Gloeilampen verbruiken enorm veel stroom. Daarom is het beter om ze te vervangen door ledlampen. Dat is aan de ene kant wel jammer, want eigenlijk is voor u een lamp te veel geproduceerd. Daarmee veroorzaakt u extra belasting van het milieu. Aan de andere kant gaat u minder energie verbruiken. U belast het milieu dus minder, doordat wij minder energie voor u moeten opwekken. Die winst is veel groter dan de milieuschade doordat een lamp te veel is geproduceerd.


Heeft het zin andere lampen voortijdig te vervangen?

Ledlampen zijn wel energiezuiniger dan halogeen- en tl-lampen, maar ook weer niet zoveel dat het loont om ze direct te vervangen. Pas als een halogeen- of tl-lamp kapot gaat, doet u er goed aan om hem te vervangen door een ledlamp.


Zijn ledlampen duurder dan 'gewone' lampen?

Ja. De aanschaf van een energiezuinige lamp is vaak duurder dan het aanschaffen van een gloeilamp. Dat is een feit. Maar dankzij de langere levensduur en het lagere energieverbruik is het op de lange termijn goedkoper. Waar u bijvoorbeeld drie keer een gloeilamp moet vervangen, blijft de energiezuinige led- of spaarlamp nog steeds branden. Gemiddeld heeft een spaarlamp 7.000 branduren en een gloeilamp 1.000 branduren. Als u dat tegen elkaar wegstreept, dan valt de aanschaf van een energiezuinige lamp eigenlijk best wel mee.


Hoe kiest u de juiste ledlamp?

In de tijd van de gloeilampen was een nieuwe lamp kopen makkelijk. U keek naar de maat van de fitting en naar de sterkte in watt. Voor de juiste keuze van een energiezuinige lamp komt wel wat meer kijken. Let op de volgende punten:

  • Welk energielabel heeft de lamp?
  • Past de lamp wel in de houder?
  • Is de lamp geschikt om te dimmen?
  • Heeft het licht de gewenste kleur?
  • Heeft het licht de gewenste sterkte?

Wat zegt het energielabel?

Het energielabel geeft met een letter weer hoe energiezuinig de lamp is. Kies liefst voor A++, want lampen met dit label zijn het zuinigst. Behalve een letter staat ook het energieverbruik aangegeven in kWh per 1.000 uur. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de lamp.


Hoe ziet u of de led-lamp in de houder past?

De afmetingen van veel oudere lamphouders zijn niet berekend op led-lampen. Meet daarom voor u naar de winkel gaat de binnenmaten van de lamphouder in centimeters. Meet van een schemerlamp niet alleen de diameter, maar ook de hoogte van de kap ten opzichte van de fitting. Het staat raar als de lamp erboven uitsteekt. De meeste winkeliers vinden het geen probleem als u de lamp uit de verpakking haalt om de afmetingen te controleren.


Hoe ziet u of u de led-lamp kunt dimmen?

Wilt u de led-lamp gebruiken voor sfeerverlichting? Dan wilt u hem waarschijnlijk kunnen dimmen. De meeste ledlampen zijn dimbaar, maar niet allemaal. U herkent een led dimmer aan het woord 'dimbaar' op de verpakking. Let op: niet iedere led dimmer is geschikt voor ledverlichting.


Hoe weet u of de lamp de gewenste kleur heeft?

Wilt u de ledlamp gebruiken voor sfeerverlichting of om bij te lezen? Dan is de kleur erg belangrijk. Vraag aan de winkelier of u de lamp even mag zien branden. In de meeste winkels is dit geen bezwaar.


Hoe weet u of de lamp de gewenste sterkte heeft?

De sterkte van een lamp wordt aangeduid in lumen. Bent u nog gewend te rekenen in watt? Gebruik dan de vuistregel '1 watt = 10 lumen'. Dus wilt u voor de schemerlamp een peertje van 40 watt hebben, zoek dan in de winkel een lamp van 400 lumen. Soms staat het ook het aantal watt vermeld op de verpakking.


Kiest u voor gewone of slimme verlichting?

Steeds meer mensen kiezen voor slimme verlichting omdat het zo makkelijk is een fijne sfeer in huis te creëren met eenvoudige en betaalbare lampen. Het grote voordeel van slimme verlichting is dat u uw lampen kunt bedienen op afstand. Ook kunt u via uw smartphone bepaalde tijdsschema's instellen, zodat de lampen uit gaan wanneer u naar bed gaat. Slimme lampen hebben dus veel voordelen!

Infographic-Slimme verlichting-cijfers