Zo maak je je huis in 8 stappen klaar voor de wintertijd

Het is weer winter, dus de verwarming en de lampen staan weer meer aan. Uit onderzoek blijkt dat het energieverbruik dan onmiddellijk met 2,6% stijgt als de wintertijd start. Benieuwd hoe je ervoor zorgt dat je ook in de wintertijd op energie bespaart? Met deze 8 praktische tips kan je meteen aan de slag! 

1. Zet de verwarming een graadje lager

Een manier om snel op energie te besparen is door de verwarming enkele graden lager te zetten, of zelfs helemaal uit. Haal de truien en dekens uit de kast en zet de verwarming pas aan als het koud is in huis. Een leuke tip: bouw samen met je kinderen een tent van dekens en houd hier een bioscoopavond in. Gezellig én warm!

Heb je misschien ook al aan een slimme thermostaat gedacht? Deze kan je zo instellen dat de verwarming altijd enkele graden lager staat in de nacht en dat in de ochtend de verwarming weer wat hoger gaat.

2. Check je verlichting

Omdat het gedurende de wintertijd eerder donker is staan de lampen ook weer langer aan. Dit zie je meteen terug op de energierekening. Check daarom even of je al overal ledlampen in hebt zitten en zorg ervoor dat je de verlichting altijd uit doet als je niet in de ruimte bent. 

Tip energie voor bedrijvenTip: plaats een sensorlamp in de kelder of op de zolder. Zo weet je zeker dat de lampen hier niet onnodig branden. 

 

3. Zorg voor goede ventilatie

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een goede ventilatie is heel belangrijk in een winterklaar huis. 

Waarom? 

Door ramen en ventilatieroosters dicht te houden blijft de vervuilde lucht in de woning hangen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de woning extra vochtig wordt. En vochtige lucht warmt veel langzamer op dan droge lucht. Zet daarom regelmatig een raam open en zorg voor goede luchtcirculatie.

4. Ontlucht de verwarming

Door de verwarming een tijdje niet te gebruiken kunnen er luchtbellen in de leidingen ontstaan. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat de radiator niet of nauwelijks warm wordt. Het is daarom belangrijk om na de zomer de radiator of het verwarmingssysteem te ontluchten met een speciale ontluchtingssleutel. 

5. Ga aan de slag met radiatorfolie 

Wist je dat een gedeelte van de warmte uit de verwarming direct in de muur verdwijnt? Dat is natuurlijk zonde! Door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen blijft de warmte beter in huis.

Lees hier hoe radiatorfolie aanbrengt. 

6. Wintercheck voor de cv-ketel

Plan alvast een afspraak met de onderhoudsmonteur voor een servicebeurt van je cv-ketel. Zo weet je zeker dat de cv-ketel winterklaar is en voorkom je eventuele problemen. Vind je het lastig om het water van de cv-ketel zelf bij te vullen? Vraag dit dan meteen even aan de onderhoudsmonteur! 

7. Plaats een brievenbusborstel 

Heb jij de brievenbus in de voordeur zitten? Denk dan eens aan een brievenbusborstel. Zo zorg je ervoor dat de kou buiten blijft, maar kan de post wel nog steeds worden bezorgd. 

8. Let op waterschade

Iets wat veel wordt vergeten is het afsluiten van de buitenkraan. Wanneer het gaat vriezen kunnen de met water gevulde leidingen uitzetten en springen. Houd ook de dakgoten om deze reden schoon en bladervrij. Wanneer de dakgoten verstopt raken, blijft er water in staan wat kan bevriezen. Met alle gevolgen van dien.

Meer besparen? Check hier hoe dat slim aanpakt.

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?