Lang Leve Energie Besparen

Energie besparen is heel eenvoudig. Start klein en kijk wat je daarna nog meer kan doen. Bijvoorbeeld met het vervangen van je lampen of met regelmatig cv-onderhoud. Klaar voor de grotere besparingen? Denk eens aan isolatie van je huis of zonnepanelen. Dan hou je elk jaar geld over voor leuke dingen.

Stap 1. Verlichting 

Als je je ouderwetse gloeilampen vervangt door ledlampen bespaar je elk jaar €45. Snel verdiend toch? 

Ben je toch meer van de grote aanpak en wil je meer doen dan alleen je lampen vervangen? Met smart home verlichting is dit zeker mogelijk. Je kan de lampen makkelijk bedienen. Gewoon door je smartphone of tablet. Smart home verlichting is niet alleen voordelig, het is ook nog een stuk gezelliger! 

Stap 2. Houd de warmte binnen

Start klein: kijk bijvoorbeeld de radiator regelmatig na en ontlucht deze. Als je dit bijhoudt, kan je dat €80 per jaar schelen! Hetzelfde geldt voor de cv-ketel. Door deze te blijven onderhouden en controleren kan je €60 per jaar besparen.  

Wil je nog meer besparen, denk dan aan het isoleren van je spouwmuren, vloer of dak. Dan houd je je warmte binnen in de koude dagen en de warmte buiten in de warme dagen. 

  • Spouwmuurisolatie is meestal binnen één dag gedaan. En de kosten verdien je gemiddeld in vier jaar terug. Het gevolg van een geïsoleerde spouwmuur is een lagere energierekening en een comfortabeler binnenklimaat. Gemiddeld kan je €700 per jaar besparen op je energierekening.  
  • Wist je dat een slecht geïsoleerd dak ervoor zorgt dat 30% van de warmte verloren gaat? Zonde toch? En ook helemaal niet nodig! Dakisolatie maakt je woning een stuk energiezuiniger. Het dak is meestal binnen twee dagen geïsoleerd en verdient je kosten in gemiddeld zeven jaar terug. Dat is een beter rendement dan op je spaarrekening.   
  • Vloerisolatie zorgt ervoor dat je altijd warme voeten hebt, ook zonder schoenen en zelfs zonder sokken. Je vloer isoleren kan meestal binnen één dag. De kosten voor vloerisolatie verdien je gemiddeld in acht jaar terug.  

Stap 3. Zet zon om in energie

Wil je het helemaal goed aanpakken? Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en bespaar je dus op je energierekening met je eigen dak! Je kunt hier snel bekijken hoeveel jouw dak je kan opleveren.


Bron: Milieu Centraal