Hoe blijft u koel op warme dagen? Wij geven u tips om uw lichaam en uw huis koel te houden. Bijvoorbeeld: let goed op waar u een ventilator neerzet. Anders maakt u het huis warmer in plaats van koeler.


Welke invloed hebben warme dagen op ons energieverbruik?

In de zomer zet u geen verwarming aan. Daarmee bespaart u energie. Maar uw koelkast en vriezer moeten harder werken. Dat kost juist extra energie. Ook zetten veel mensen en bedrijven een ventilator of airco aan. Alles bij elkaar loopt het energieverbruik op warme dagen flink op. Tijdens een hittegolf zien we zelfs een toename van 10 procent in het stroomverbruik.


Hoe houdt u uw huis koel op warme dagen?

Heeft u uw huis geïsoleerd? Dat houdt in de zomer enorm veel warmte van buiten tegen. Heeft u het toch nog warm, of heeft u geen isolatie, neem dan de volgende maatregelen:


  • Houd overdag de deuren en ramen van uw huis dicht. Doe ook de gordijnen dicht en de zonwering of rolluiken omlaag. Zo houdt u zoveel mogelijk zonnestraling en warme lucht buiten.
  • Schakel de mechanische ventilatie overdag uit.
  • Zet na zonsondergang alle ramen en deuren wijd open voor de ventilatie. Slaap ook met de gordijnen open als u geen inkijk hebt.
  • Zet geen elektrische apparaten aan die niet echt nodig zijn. Stel het strijken en zuigen uit tot 's avonds of doe het 's ochtends vroeg. De wasdroger hebt u helemaal niet nodig, want uw was droogt buiten snel op.
  • Kook niet binnenshuis. Ga lekker buiten barbecueën, of maak een frisse salade.
  • Woont u onder een plat dak? Probeer het dak dan nat te houden, bijvoorbeeld met de tuinslang.

Houd de warmte buiten: isoleer uw huis

Een huis met goed geïsoleerde muren, vloeren en dak zal bij warme temperaturen de hitte buiten houden en voelt het hele jaar aangenaam aan. In de zomer heerlijk koel en in de winter lekker warm, terwijl u tot wel 30% op uw stookkosten kunt besparen. Lees meer over isolatie.


Ventilator of airco?

Het ligt voor de hand om op warme dagen de ventilator aan te zetten. Een ventilator zorgt voor een lekkere luchtstroom in huis. Maar soms is die luchtstroom warmer dan het vertrek dat u wilt afkoelen. Daarmee maakt u het alleen maar erger. Doe het volgende voor het beste effect:


  • Hebt u een vliering? Warme lucht stijgt op. Zet het hoogste raam in uw huis open, en laat de ventilator de warme lucht naar buiten blazen.
  • Is het buiten koeler dan binnen, bijvoorbeeld aan het einde van een zomerse dag? Zet de ventilator in de deuropening van uw woon- of slaapkamer en laat hem de gang op blazen. Zet het raam open. Op deze manier zuigt u koele buitenlucht naar binnen.
  • Laat de ventilator langs plastic flessen met water blazen die u een tijdje in de vriezer hebt gelegd. Vul de flessen niet helemaal, zodat ze niet barsten. Zo krijgt u een lekker fris briesje. Let op: de flessen worden aan de buitenkant nat door condens. Zet ze dus in een plastic bak of teil.

En hoe zit dat dan met airco?

Airco werkt heel goed om de lucht in huis heerlijk koel te maken. U woont dan als het ware in een grote koelkast. Helaas gebruikt een airco erg veel stroom. Een goedkoop alternatief is een verplaatsbare airco. Die gebruikt u bijvoorbeeld alleen op de slaapkamer, zodat u in elk geval een goede nachtrust hebt. Tip: maak uw eigen airco door een gewone ventilator langs flessen met water te laten blazen die even in de vriezer hebben gelegen. Vul de flessen niet tot de rand, want anders barsten ze. Houd er rekening mee dat de flessen aan de buitenkant nat worden van condens. Zet ze daarom in een teil of plastic bak.