Ledlampen tips om energiezuinig te verlichten

Hoeveel energie gebruiken spaar- en ledlampen? Wat doet u met kapotte lampen? Heeft het zin om gloeilampen te vervangen? Bekijk de antwoorden op de meestgestelde vragen over lampen.


Waarom kiest u voor een spaar- of ledlamp?

Lampen verbruiken stroom. Om stroom op te wekken, gebruiken we (nu nog) voornamelijk fossiele brandstoffen. Dat is schadelijk voor het milieu. Door energiezuinige verlichting te gebruiken, beperkt u de schade aan het milieu. Elke dag opnieuw. Daarom is het belangrijk dat u voor lampen kiest die weinig energie gebruiken. Voor de meeste toepassingen bestaat wel een geschikte ledlamp.


Hoeveel energie gebruikt een ledlamp?

Van alle soorten lampen gebruikt ledverlichting het minste energie. Ook geven ledlampen de minste warmte af en hebben ze een lange brandtijd. Ook spaarlampen zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen. Het hangt er een beetje vanaf welke ledlamp u precies vergelijkt met welke gloeilamp, maar in veel gevallen scheelt het zo'n 80 procent. Halogeen-, tl- en spaarlampen zitten ertussenin. Die zijn ten opzichte van gloeilampen maar ongeveer 25 procent zuiniger.

5 soorten ledlampen

Er zijn 5 soorten ledlampen, elke lamp heeft zijn eigen voordeel:

Heeft het zin om goede gloeilampen te vervangen?

Gloeilampen verbruiken enorm veel stroom. Daarom is het toch beter om ze te vervangen door ledlampen. Aan de ene kant natuurlijk jammer, want u gooit een goede lamp weg. Maar... u gaat wel minder energie verbruiken. Dat is beter voor het milieu en voor uw portemonnee. Die winst is groter dan dat u de gloeilamp thuis laat branden tot deze kapotgaat.

En hoe zit het dan met halogeen- en tl-lampen?

Ledlampen gebruiken zeker minder energie dan halogeen- en tl-lampen, maar ook weer niet zoveel dat het loont om ze direct te vervangen. Pas als een halogeen- of tl-lamp kapot gaat, doet u er goed aan om hem te vervangen door een ledlamp.


Zijn ledlampen duurder dan 'gewone' lampen?

Ja. Het prijskaartje van een energiezuinige lamp is vaak hoger dan die van een gloeilamp. Dat is een feit. Maar dankzij de langere levensduur en het lagere energieverbruik is deze lamp op de lange termijn toch goedkoper. Waar u bijvoorbeeld drie keer een gloeilamp moet vervangen, blijft de energiezuinige led- of spaarlamp nog steeds branden. Gemiddeld heeft een spaarlamp 7.000 branduren en een gloeilamp 1.000 branduren. Als u dat tegen elkaar wegstreept, dan valt de aanschaf van een energiezuinige lamp eigenlijk best wel mee.


Hoe kiest u een goede ledlamp?

In de tijd van de gloeilampen was een nieuwe lamp kopen makkelijk. U keek naar de maat van de fitting en naar de sterkte in watt. Voor de juiste keuze van een energiezuinige lamp komt wel wat meer kijken. Let op de volgende punten:

Wat zegt het energielabel?

Het energielabel geeft met een letter weer hoe energiezuinig de lamp is. Kies liefst voor A++, want lampen met dit label zijn het zuinigst. Behalve een letter staat ook het energieverbruik aangegeven in kWh per 1.000 uur. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de lamp.


Hoe ziet u of de ledlamp in de houder past?

Ledlampen passen vaak niet in oude lamphouders. Gaat u lampen kopen? Meet dan eerst even de binnenmaten van de lamphouder in centimeters. Meet van een schemerlamp niet alleen de diameter, maar ook de hoogte van de kap ten opzichte van de fitting. Toch een beetje raar als de lamp erboven uitsteekt. De meeste winkeliers vinden het geen probleem als u de lamp uit de verpakking haalt om de afmetingen te controleren.


Wilt u de ledlamp dimmen?

Wilt u mooie sfeerverlichting in huis? Dan wilt u de ledlampen waarschijnlijk ook dimmen. Let op: niet alle ledlampen kunt u dimmen. Check de verpakking of er 'dimbaar' op staat. Daarnaast is niet elke dimmer geschikt voor ledverlichting. Dat merkt u snel genoeg als de lampen gaan trillen, zoemen of zelfs kapotgaan. Ook de moeite waard om even te controleren voordat u een dimmer koopt. 


Hoe weet u of de lamp de goede kleur heeft?

Wilt u de ledlamp gebruiken voor sfeerverlichting of om bij te lezen? Dan is de kleur erg belangrijk. Vraag aan de winkelier of u de lamp even mag zien branden. In de meeste winkels is dit geen bezwaar.


Welke sterkte heeft de lamp?

De sterkte van een ledlamp is in lumen. Bent u nog gewend te rekenen in watt? Gebruik dan de vuistregel '1 watt = 10 lumen'. Dus wilt u voor de schemerlamp een peertje van 40 watt hebben, zoek dan in de winkel een lamp van 400 lumen. Soms staat het ook het aantal watt vermeld op de verpakking.


Kiest u voor gewone of slimme verlichting?

Steeds meer mensen kiezen slimme verlichting omdat ze zo makkelijk een fijne sfeer in huis hebben met eenvoudige en betaalbare lampen. Het grote voordeel van slimme verlichting is dat u uw lampen bedient op afstand. Ook stelt u makkelijk tijdschema's in via uw smartphone, bijvoorbeeld dat de lampen uit gaan wanneer u naar bed gaat. Slimme lampen hebben dus veel voordelen!