De vele voordelen van moderne ledverlichting

Met moderne ledverlichting brengt u sfeer in huis en bespaart u energie. Welke voordelen heeft ledverlichting nog meer? We leggen het u graag uit.


Wat is ledverlichting?

De Engelse afkorting led betekent 'light emitting diode'. Een led is een elektronisch onderdeel dat licht geeft als er stroom doorheen gaat. Gloeilampen geven op dezelfde manier licht, maar die worden heet. Daardoor gebruiken ze meer energie. Leds worden niet heet. Ze worden wel warm, maar veel minder. Er gaat dus minder energie verloren aan warmte. Leds geven ook een mooie kleur licht.


Wat zijn de voordelen van ledverlichting?

Ledverlichting heeft allerlei voordelen in vergelijking met traditionele verlichting:Heeft ledverlichting ook nadelen?

Sommigen denken dat ledverlichting kil, wit licht uitstraalt. Dat was vroeger wel zo, maar tegenwoordig zijn er heel veel warme tinten ledverlichting. De technieken worden steeds beter. Toch heeft ledverlichting nog wel enkele nadelen:


Hoe snel verdient ledverlichting zichzelf terug?

De details verschillen per lamp, maar gemiddeld verdienen ledlampen zichzelf in 2.000 uur terug. Het gaat dan om de uren die ze branden. Stel dat u de ledverlichting 4 uur per dag aan hebt staan, dan is de terugverdientijd 500 dagen (2.000 gedeeld door 4). Dat is ongeveer anderhalf jaar.


Hoe lang gaat ledverlichting mee?

Ledlampen gaan maar heel langzaam in kwaliteit achteruit. Dat komt doordat ze niet heet worden: ze zetten bijna alle energie om in licht. Pas als ze 20.000 tot 30.000 uur aan hebben gestaan, moet u ledlampen vervangen. Stel, u laat een ledlamp elke dag 8 uur branden. Dat is ongeveer 3.000 uur per jaar. Dan duurt het minstens 7 jaar voordat u die ledlamp moet vervangen (20.000 gedeeld door 3.000).


Welke mogelijkheden zijn er om ledverlichting te gebruiken?

Wij gebruiken zelf ledverlichting op ons hoofdkantoor. Zo besparen we veel energie en hebben we toch genoeg licht. Ledverlichting is ook geschikt voor: